kava u svakom trenutku

Kratka povijest vending aparata

28.09.2018 u 12:54

Bionic
Reading

Kada govorimo o kavi, kome više vjerovati nego Talijanima koji obožavaju dobru kavu, dobar dizajn i dobre proizvode, pa nije ni čudno da su zaslužni i za razvoj vendinga

Još davno čovjek je otkrio prednosti specijalizirane prodaje na način koji danas poznajemo kao sofisticirane vending aparate. Prvi vending aparat seže u daleku prošlost. Izmislio ga je u 1. stoljeću slavni matematičar i inženjer Hero od Aleksandrije. Bio je to aparat koji je primao kovanice koje su svojom težinom pritiskale ventil koji bi ispuštao svetu vodu, a postavljale su se u egipatskim hramovima i na prometnim punktovima u gradovima.

Nešto kasniji primjeri pojavljuju se u Engleskoj oko 1615. godine, kada je izmišljen stroj izrađen od mesinga gdje se za kovanice mogao kupiti duhan. Iz njega se razvijaju novi i praktični uređaji koji su se postavljali na prometne punktove poput trgova i željezničkih kolodvora, a putnici i građani su kroz te prve vending mašine mogli kupovati dnevne novine, poštanske marke i razglednice. Već 1920-ih godina nastaju prvi aparati koji su nudili i osvježavajuće napitke, za početak samo - sodu.

Priča o vending aparatima počinje gdje drugdje nego u Italiji 1960-ih godina, jednostavnim aparatom za žvakaće gume. Taj prvi proizvod bio je slučajan izum Alda i Giuliane Majer koji su živjeli u predgrađu Milana. Potaknuti činjenicom da je aparat za žvakaće gume odlično prihvaćen na tržištu, ovaj se bračni par posvetio razvoju vending aparata za napitke i snackove.

Mogućnost dodatne zarade i dodatna usluga kojom su razni objekti - od bolnica, poduzeća, sportskih objekata pa do hotela unaprijedili svoju ponudu, doprinijeli su popularizaciji novih uređaja diljem Apeninskog poluotoka.

Danas kada su svoju popularnost stekli diljem svijeta, vending aparati nikako nisu zamjena za klasičnu ugostiteljsku uslugu, no postali su odlična nadopuna u momentima kada klasična ponuda nije isplativa ili je njezina implementacija prezahtjevna. Od samouslužnih aparata koji raznim kombinacijama kave i napitaka izlaze ususret potrebama različitih objekata, pa do najmodernijih uređaja koji nude širok raspon hladnih snackova ili su optimalna kombinacija snackova i napitaka. Konstantan razvoj ove industrije, u posljednje je vrijeme rezultirao najnovijim generacijama vending aparata koje predstavljaju ne samo nadopunu i proširenje ponude, već su i vizualno i dizajnerski sve atraktivniji, čime postaju i dio prostora.

Tvrtka Automatic servis d.o.o. osnovana 1996. godine, sa više od 100 zaposlenih je vodeća hrvatska tvrtka u distribuciji toplih i hladnih napitaka.

Osnovna djelatnost društva je prodaja usluga putem samouslužnih aparata za tople i hladne napitke te snack proizvoda, prodaja aparata za kavu, prodaja snack proizvoda, espresso kave i svih pratećih sirovina za aparate, prodaja aparata i rezervnih dijelova. Također nude uslugu postavljanja i održavanja Ho.Re.Ca. aparata. Sjedište poduzeća je u Buzetu, Naselje Baraka 7 u poslovnom prostoru od 2000 kvadrata, a poslovnice u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Puli, te servisno distributivnim centrima Dubrovnik, Zadar i Umag.

Generalni su zastupnici za uvoz automata i aparata proizvođača 'Bianchi', 'Necta', 'RheaVendors', 'WMF', 'SPM' kao i proizvoda 'Ristora' (čokolada, mlijeko u prahu, čaj, … ), kava 'Amigos', 'Pera', 'Lavazza', 'Gimoka', 'Bristot', asortimana plastičnih artikala za automate proizvođača 'Vendorplast' i naplatnih sistema proizvođača 'Comestero group' za Hrvatsku.

Želite li svojim zaposlenicima i klijentima osigurati kavu u svakom trenutku, kavu vrhunske kvalitete i bez premca, potražite automate najnovije generacije i dizajna koji će se savršeno uklopiti u Vaš poslovni prostor. Besplatna dostava i montaža na dogovorenu lokaciju.

Samouslužni aparati iz tvrtke Automatic servis d.o.o. postavljeni su na više od 5000 lokacija, a na usluzi su 24 sata na dan, 7 dana u tjednu.

Više na www.automatic-servis.hr