tržište kapitala

Kraš u fokusu ulagača, burza u plusu

Kraš - ilustracija

Kraš - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic

Domaće tržište kapitala je novi trgovinski tjedan otvorilo u zelenom teritoriju, indeksi su blago ojačali, dok se dionički promet zadržao na skromnim razinama. Oba indeksa, CROBEX i njegova uža inačica indeks CROBEX10 su ojačali 0,1 posto, dok je od sektorskih indeksa dobitnike predvodio indeks sektora industrije s rastom od 1,4 posto. U crvenom su, s druge strane, zaključili indeksi građevinskog i turističkog sektora, koji su oslabili redom 0,4 posto i 0,1 posto.

Ukupno je protrgovano oko 6,7 milijuna kuna, pri čemu su se u fokusu ulagača ponovno našle dionice Kraša nakon što je kompanija objavila da Kraš ESOP i Braća Pivac namjeravaju objaviti ponudu za preuzimanjem. Dionice su prikupile 2,7 milijuna kuna prometa te porasle 1,6 posto. Milijunski promet ostvarile su još samo dionice AD Plastika, čije je cijena ojačala na prometu od 1,3 milijuna kuna.

Titulu dobitnika dana ipak je pokupila dionica Uljanika, koja je uzletjela 7,6 posto, a dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice Slatinske banke i Atlantske plovidbe, čije su cijene porasle redom 2,9 posto i 0,9 posto. Na strani gubitnika su se našle dionice Tankerske Next Generation, Optima Telekoma i Istarske kreditne banke, koje su oslabile 2,6 posto, 2,4 posto i 1,5 posto.

Dobitnik dana Uljanik +7,61% 0,99

Gubitnik dana Tankerska Next Generation -2,55% 30,60

CROBEX +0,12% 1.866,96

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!