tržište kapitala

Kraš održava živost na burzi

Novac - ilustracija

Novac - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Nastavilo se živo trgovanje na domaćem tržištu kapitala, i dalje prvenstveno na krilima dionice Kraša. Ukupan promet na burzi je iznosio oko 68 milijuna kuna, od čega je čak 53 milijuna kuna bilo u dionici Kraša, koja je pri tome skočila 10,4 posto, te premašila cijenu od 900 kuna.

Nakon što je otkriveno tko stoji iza skrbničkog računa koji je gomilao dionice, javila se špekulacija o mogućem neprijateljskom preuzimanju, pa je dionica dodatno uzletjela.

Dionički indeksi su imali pozitivan dan, gdje su CROBEX i CROBEX10 ojačali 0,2 posto i 0,4 posto. Osim Kraša, ukupnoj likvidnosti su pomogle i dvije blok transakcije dionicama Hrvatskog Telekoma i Valamar Riviere s 4,9 milijuna kuna i 2 milijuna kuna prometa. Čak je i u redovnom trgovanju bilo pet milijunaša. Nakon Kraša po prometu slijedi dionica HT-a s 1,3 milijuna kuna prometa padom cijene od 0,9 posto, što je bio jedini gubitnik među deset najlikvidnijih izdanja. Solidnu likvidnost je imala i dionica Imperial Riviere, koja je na 1,2 milijuna kuna prometa skočila 16 posto, te prigrabila titulu dobitnika dana, nakon najave povećanja temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica, koje će upisati Valamar Riviera i AZ mirovinski fondovi.

Optimizam oko Kraša se nastavlja prelijevati i na preostale prehrambene dionice, u prvom redu dionice Podravke, koja je skočila 4,2 posto pri 1,2 milijuna kuna prometa. Na strani gubitnika možemo izdvojiti dionicu Jadrana s minusom od 3,4 posto, a slabiju izvedbu je imala i dionica Varteksa s 2,7 posto.

Dobitnik dana Imperial Riviera +16,3% 750,0

Gubitnik dana Jadran -3,4% 14,3

CROBEX +0,18% 1.897,2

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!