CROBEX SKOČIO 1,55 POSTO

Kraj tjedna donio oporavak burze

24.07.2009 u 16:52

Bionic
Reading

Pozitivno raspoloženje na svjetskim burzama i ohrabrujući polugodišnji poslovni rezultati nekolicine domaćih kompanija oraspoložili su burzovne igrače. Solidnim rastom od 1,55 posto Crobex je djelomično anulirao gubitke ostvarene tijekom proteklih nekoliko dana te je na tjednoj razini ostvario pad od zanemarivih 0,24 posto. Redovni promet popeo se na 25,1 milijun kuna, a u fokusu ulagača i danas su bile dionice HT-a i Atlantske plovidbe

Oporavak tržišta pokrenule su dionice građevinara, među kojima su snažnim rastom dominirali Viadukt i Hidrolektra. Viadukt je izvijestio o višestrukom rastu dobiti u prvom polugodištu, što je donekle vratilo povjerenje ulagača u građevinski sektor.

Osim građevinara, značajan doprinos rastu Crobexa dale su dionice Adrisa, Atlantske plovidbe, Ericssona Nikole Tesle, Konzuma, Končara elektroindustrije, Leda i Podravke.

Dionica Atlantic Grupe pretrpjela je blagi pad cijene unatoč dvoznamenkastom rastu prihoda i dobiti u prvom polugodištu. Gubitničku listu predvodile su dionice HUP-a Zagreb, Jadranskog naftovoda i Transadrije.

Neočekivano dobri makrogospodarski podaci iz eurozone potaknuli su rast vodećih europskih indeksa, potisnuvši u drugi plan razočaravajuća poslovna izvješća američkih kompanija i rekordan pad britanskog BDP-a u drugom tromjesečju

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.