UTJECAJ EPIDEMIJE

Koronavirus ograničava proizvodnju nafte do kraja godine

10.02.2020 u 17:42

Bionic
Reading

Vodeći proizvođači nafte trebali bi produljiti sporazum o ograničenju opskrbe do kraja godine i dodatno ograničiti proizvodnju kako bi ublažili negativan utjecaj epidemije koronavirusa na globalnu potražnju, objavio je alžirski ministar nafte, predsjedatelj OPEC-a.

"Epidemija koronavirusa negativno utječe na ekonomske aktivnosti, posebno na transport, turizam i industriju, posebno u Kini, a sve više i u široj azijskoj regiji a postupno i u cijelom svijetu", kazao je alžirski ministar energetike Mohamed Arkab u priopćenju objavljenom u subotu.

Savjetodavni odbor Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača preporučio je nakon izvanrednog prošlotjednog sastanka da se važeći sporazum o ograničenju opskrbe produlji do kraja godine.

Proizvođači bi također trebali dodatno "prilagoditi" proizvodnju do kraja drugog tromjesečja, navodi Arkab zaključke odbora.

Odbor savjetuje 14 članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i 10 neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju.

Čelnik OPEC-A najavljuje i konzultacije s proizvođačima koji nisu zastupljeni u savjetodavnom odboru kako bi se postigao konsenzus o sljedećim mjerama. Cilj je "u kratkom roku stabilizirati tržište i naći rješenje za aktualnu situaciju", naglasio je Arkab prema priopćenju.

"Situacija je jasna, zahtijeva korektivne mjere u interesu svih", zaključio je čelnik OPEC-a.

Ministri OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača okupit će se 5. i 6. ožujka na redovnom sastanku u Beču kako bi donijeli službenu odluku o proizvodnoj politici.

OPEC+ trenutno smanjuje opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno a važeći sporazum istječe krajem ožujka.