DOBRA TURISTIČKA SEZONA

Konzum povećao dobit za 18,4 posto

30.07.2012 u 10:02

Bionic
Reading

Vodeći hrvatski trgovački lanac Konzum u prvom je polugodištu ove godine ostvario neto dobit od 36,3 milijuna kuna, što je porast od 18,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje danas objavljeno financijsko izvješće te tvrtke. Istovremeno, ukupni prihodi Konzuma dosegnuli su 6,35 milijardi kuna, što je 3,4 posto više nego lani

'S obzirom na cjelokupnu privrednu situaciju te nominalni i realni pad prometa u trgovini na malo, ove relativno male stope rasta ocjenjujemo ohrabrujućima', navodi Uprava Konzuma u komentaru financijskog izvješća.

U Konzumu povezuju rast maloprodaje s pozitivnim turističkim trendovima. U trećem kvartalu očekuju daljnji rast prometa ukoliko se ostvare turističke i vremenske prognoze.

U prvom polugodištu Konzum je povećao prodajne kapacitete za 4.431 četvorna metra, otvorivši novi Super Konzum u Delnicama, novi Maxi u Mlinima, sedam prodavaonica malog formata te dva veleprodajna centra Velpro u Vinkovcima i Bujama. Tako sada raspolaže s više od 308 tisuća četvornih metara prodajnog prostora.

Otvaranje novih kapaciteta utjecalo je na povećanje zaduženosti kompanije. U proteklih šest mjeseci kratkoročni dug povećan je za 552 milijuna kuna, dostigavši 7,2 milijarde kuna.