nema ga

Kontroverzni Uberov suosnivač Travis Kalanick povlači se iz odbora direktora

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 27.12.2019 16:15
  • Objavljeno 27.12.2019 u 16:14
Uber

Uber

Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER / EPA

Suosnivač američke kompanije za usluge prijevoza Uber Technologies Travis Kalanick objavio je da će se posljednjeg dana ove godine povući iz odbora direktora. Kalanick je unutar godinu dana od osnivanja kompanije smijenio prvog izvršnog direktora i sam preuzeo tu poziciju, ali je bio primoran odstupiti 2017. godine zbog brojnih skandala, piše BBC.

Nakon toga obavljao je niže rangiranu direktorsku dužnost. Nedavno je prodao većinu dionica u kompaniji - u protekla dva mjeseca više od 90 posto svog nekadašnjeg udjela, u vrijednosti 2,5 milijardi dolara.

„Čini mi se da je na kraju desetljeća, s obzirom da je tvrtka sada izlistana na burzi, pravo vrijeme da se usredotočim na svoje trenutno poslovanje i filantropske aktivnosti”, rekao je Kalanick. Trenutno je na čelu inovativne kompanije City Storage Systems koja kupuje zemljište i gradi kuhinje orijentirane isključivo na pripremu hrane za dostavu, i to putem aplikacija poput Uber Eatsa.

"Volim Uber više od svega na svijetu", kazao je svojedobno Kalanick. Ulagači su ga ipak prisilili da se povuče s pozicije izvršnog direktora uoči uvrštenja dionica u burzovnu kotaciju zbog niza skandala koji su ozbiljno naštetili ugledu kompanije.

Tako su mediji izvijestili da je jedan direktor Ubera pribavio medicinsku dokumentaciju žene koju je 2014. godine silovao Uberov vozač i podijelio je s Kalanickom. Zabilježene su i pritužbe stotina zaposlenika na uznemiravanje i zlostavljanje.

Tu je i Uberov spor s Googleovom krovnom kompanijom Alphabet zbog navodne krađe poslovnih tajni vezanih za autonomna vozila.

Kalanick se također u više navrata sukobljavao s regulatorima, a rezultat tih sukoba bilo je Uberovo premošćivanje a katkada i zanemarivanje ograničenja koja bi kompaniji bila onemogućila ulazak na pojedina tržišta.

Rezultat je bio i dojam da je imidž tvrtke okaljan tim sukobima i da će nakon uvrštenja dionica u burzovnu kotaciju tržišta pozitivno reagirati na njegovu zamjenu na čelu Ubera, bivšeg šefa Expedije Daru Khosrowshahija.

Ni Khosrowshahijev mandat na čelu kompanije ne protječe baš glatko. Tako je jedna žena stradala pri naletu Uberovog probnog visoko automatiziranog vozila a londonske gradske vlasti nisu kompaniji produljile dozvolu za obavljanje usluga prijevoza, podsjeća BBC.

Khosrowshahi se biranim riječima oprostio od bivšeg direktora. "Jako je malo poduzetnika napravilo nešto tako duboko kao Travis u slučaju Ubera", naglasio je.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Franka Batelić, Dani Olmo, Zlatko Hasanbegović, Ivan Mrvoš…

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!