TREĆA U NIZU

Končar pustio u rad hidroelekratnu u Kostariki

08.04.2013 u 10:50

Bionic
Reading

Iz Končara EI su izvjestili da je u Kostariki, u prisutnosti predsjednice Laure Chinchille, svečano puštena u pogon Hidroelektrana (HE) Toro 3 za koju je opremu proizveo i isporučio Končar

Ugovor Končara za HE Toro 3 vrijedan je 8,3 milijuna eura, a u izgradnji hidroelektrane sudjelovalo je čak šest društava iz Grupe Končar - Inženjering za energetiku i transport (KET), Generatori i motori, Institut za elektrotehniku, Elektronika i informatika, Sklopna postrojenja te Metalne konstrukcije.

Junta Administrativa del Servicio Electrico Municipal de Cartago (JASEC), kupac i vlasnik HE Toro 3, sklopio je ugovor s Končar - KET-om za projektiranje, proizvodnju, isporuku, nadzor nad montažom i puštanje u pogon dvaju generatora snage 29,7 MVA zajedno sa sustavima uzbude, monitoringom vibracija agregata, opremom generatorskog napona i zvjezdišta, oklopljenih sabirnica i transformatorima vlastite potrošnje.

Krajem prošle godine u HE Toro 3 završena su ispitivanja, oprema je puštena u pogon i hidroelektrana je ušla u komercijalni rad.

Nakon završetka trebalo je ostvariti 600 sati pokusnog rada po agregatu, što je uspješno završeno.

Izgradnja ove hidroelektrane nastavak je uspješnih projekata Končara na tržištu Kostarike gdje je 2007. uspješno završena i puštena u rad HE Cariblanco, udaljena svega 13 kilometara od HE Toro 3, navodi se u priopćenju.

HE Toro 3 smještena je u blizini mjesta Marsella de Venecia, treća je u nizu hidroelektrana na rijeci Toro, a s HE Toro 2 povezana je cjevovodom i tunelom.

Končar i dalje ostaje na tržištu Kostarike te nastavlja s pregovorima oko nastavka nekoliko velikih projekata, navode iz Končara.

Končar je jedan od najvećih i najuspješnijih hrvatskih izvoznika čiji su proizvodi prisutni u više od 60 zemalja svijeta.