PRIVATIZACIJA BRODOGRADILIŠTA

Končar nudi krv, znoj i suze za spas škverova

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.08.2009 13:32
  • Objavljeno 07.08.2009 u 12:05
Danko Končar

Danko Končar

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Kralj kroma, hrvatski milijarder Danko Končar potvrdio je da će otkupiti natječajnu dokumentaciju za svih pet hrvatskih brodogradilišta za koje je raspisan privatizacijski natječaj. Nakon uvida u stanje, donijet će odluku i procijeniti hoće li dati ponudu. U slučaju pobjede najavljuje zadržavanje brodograđevne djelatnosti, ali i iskorištavanje slobodnih kapaciteta kojih ima u svakom škveru

U razgovoru za HTV Danko Končar je naglasio da će se za kupnju brodogradilišta natjecati konzorcij pod imenom Hrvatska brodogradnja, premda nije otkrio tko će se osim njega nalaziti u konzorciju. Neslužbeno saznajemo da Končar u konzorcij pokušava uključiti i domaće kompanije, ali čini se da još nije uvjerio brodare i bankare da sudjeluju u natječaju.

Končar obećava da će, ukoliko preuzme škverove, zadržati brodogradnju kao osnovnu djelatnost, ali će nastojati maksimalno iskoristiti potencijale, što znači da će slobodne kapacitete iskoristiti za djelatnosti izvan brodogradnje. Ne obećava laka rješenja, naglašavajući da ne postoji čarobni štapić kojim bi se stvar preokrenula preko noći. 'Mene čeka ono što je Churchill obećao Englezima na početku Drugog svjetskog rata, a to su suze, znoj, patnja, krv da bismo pokrenuli ono što ima potencijal koji može postati vrijedan dio hrvatske ekonomije', kaže Končar.

Podršku za ulazak u hrvatske škverove Končar ima u Damiru Polančecu, koji je s Europskom komisijom dogovorio model privatizacije brodogradilišta. U Vladi ističu da većinu ponuda očekuju pri završetku roka od 60 dana, koliko traje natječaj. Kažu da je privatizacija jedini izlaz za brodogradnju i podupiru Končarov interes. 'Kamo sreće da imamo pet takvih zainteresiranih igrača ili 10 poput gospodina Končara ili nekih drugih. Ali, nažalost, situacija je takva da nemamo', rekao je za HTV potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Končaru se ne protive ni sindikati, kojima je ponudioopciju radničkog dioničarstva. 'Mi očekujemo da radnici preuzmu 25 posto dionica i da na taj način postanu ne samo suvlasnici, nego partneri u revitalizaciji i oživljavanju pojedinog škvera', rekao je Končar. I sindikati, iako sumnjaju da će u konačnici sva brodogradilišta imati istog vlasnika, podupiru ideju spajanja naših škverova u jedan holding.

'Tako će se uspostaviti nadzor nad tri ključna procesa - ugovaranjem brodova, ugovaranjem opreme i angažmanom kooperacije. To su procesi u kojima se odlijevao bezobrazno visok novac i u kojima se činila šteta hrvatskim poreznim obveznicima. Ako on to napravi, kapa dolje', objasnio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi