TRŽIŠTE KAPITALA

Končar nastavlja dominirati burzom, CROBEX i trinaesti tjedan u zelenom

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala nastavlja u pozitivnom ritmu, kojeg ovaj tjedan diktiraju kvartalni rezultati kompanija. CROBEX je imao snažnu izvedbu, skočivši 1,7 posto u petak, što je njegov šesti uzastopni dan rasta, ali još važnije najveći dnevni skok u gotovo dvije godine.

Ovim porastom je CROBEX upisao tjedni porast od 3,7 posto, što je njegov trinaesti uzastopni tjedan rasta. Uži indeks CROBEX10 je također ojačao 1,6 posto, a najbolju izvedbu je opet imao indeks industrije koji je na krilima Končara skočio 3,4 posto.

Pozitivan sentiment se intenzivirao krajem tjedna, kada su počeli pristizati kvartalni rezultati kompanija. Likvidnost je u petak dosegla 1,6 milijuna eura u redovnom trgovanju, nešto manje nego dva prethodna trgovinska dana kada su ti prometi iznosili oko 2 milijuna i 3 milijuna eura.

U petak su svoje rezultate objavili Hrvatski Telekom i Dalekovod, gdje je HT objavio snažne rezultate ali bez reakcije investitora te je dionica stagnirala cijenom, dok je Dalekovod nakon slabijeg rezultata potonuo gotovo 5 posto.

Međutim, još od dan ranije, u fokusu investitora su dionice Končara, nakon dobrih rezultata koje je objavila tvrtka kćer Končar - Distributivni i specijalni transformatori (D&ST). Naime, redovna i povlaštena dionica Končar D&ST-a prikupile su oko 200 tisuća eura i 135 tisuća eura prometa, pri čemu su obje dionice uzletjele gotovo 11 posto, nakon što su dan ranije već skočile 7 posto. Dionica Grupe Končar je također zajahala na krilima tih rezultata, te joj je cijena skočila 7,4 posto pri 211 tisuća eura prometa, što dionicu čini najlikvidnijim izdanjem u petak.

Ostala izdanja su bila zasjenjena Končarima, ali među dobitnicima ipak vrijedi izdvojiti dionice Ilirije i Auto Hrvatske s preko 7 posto rasta. Na suprotnoj strani, slab dan su imali građevinari, gdje uz već spomenuti Dalekovod možemo izdvojiti i dionicu Instituta IGH koja je pala 6,1 posto, nakon pada od gotovo 9 posto dan ranije, dok titula gubitnika dana ide dionici Đure Đakovića s minusom od 6,4 posto.

Dobitnik dana Končar D&ST +10,71% 1240,00

Gubitnik dana Đuro Đaković -6,40% 23,40

CROBEX +1,68% 2.801,96