NAKON OCJENE MOODY'SA

Koliko je Zabu i PBZ uzdrmao pad rejtinga majki?

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 15.05.2012 13:40
  • Objavljeno 15.05.2012 u 12:51
Zaba Zagrebačka banka

Zaba Zagrebačka banka

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Snižavanje rejtinga dvadeset i šest talijanskih banaka, među kojima su Unicredit i Intesa, prokomentirali su za tportal iz njihovih banaka kćeri Zabe i PBZ-a. Ne plaši ih nova Moody'sova ocjena, a ona ne brine niti HUB, koji ističe da je naš bankarski sustav stabilan. Za analitičara Dragu Jakovčevića rejting agencije reagirale su uobičajeno kasno, no ovo može biti najava daljnjeg snižavanja. Upozorava da u Hrvatskoj nisu problematične banke, kojima ide sasvim dobro, nego gospodarstvo, a njegova propast može dovesti do propasti banaka

'Sniženje rejtinga Intesi Sanpaolo u Italiji od strane agencije Moody's neće utjecati na poslovanje PBZ-a. Naglašavamo da PBZ posluje u Hrvatskoj, regulirana je od strane HNB-a, te je visoko kapitalizirana, stabilna i likvidna banka', komentirali su iz PBZ-a za tportal snižavanje rejtinga Intese s A2 na A3.

Rejtinzi za talijanske banke sada su među najnižima u razvijenim europskim zemljama, navodi Moody's u priopćenju. No njihov novi rejting i dalje je četiri stepenice iznad statusa 'junk', dok je Hrvatska tek stepenicu iznad.

U Zabi su za tportal komentirali da je ocjena agencije Moody's rezultat izjednačavanja rejtinga UniCredita s rejtingom Italije, koji je snižen u veljači 2012. zajedno s pet drugih europskih zemalja.

'Rejting Zagrebačke banke je primarno određen rejtingom Republike Hrvatske i kvalitetom našeg poslovanja u zemlji. Podsjećamo, nedavno je agencija Fitch potvrdila rejting Zabi (BBB+ uz negativnu prognozu), ponajviše razmatrajući njezine vlastite fundamente i financijske rezultate u domaćem recesijskom okruženju. Stoga navedena ocjena neće imati utjecaja na njeno poslovanje niti na odnose s njezinim klijentima', prokomentirali su iz Zabe. Ističu da banka ima visoku vlastitu adekvatnost kapitala, ne muče ih problemi s likvidnošću i nastavljaju generirati prihode.

Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) poručuju da naš bankarski sustav ostaje stabilan bez obzira na snižavanje rejtinga banaka majki u inozemstvu: 'Domaće banke su samostalni pravni subjekti, posluju u Hrvatskoj, registrirane su i licencirane od Hrvatske narodne banke. Ako neka agencija snizi rejting vlasnika, to nema izravnih posljedica na naše banke.'

Za komentar snižavanja rejtinga talijanskih banaka zamolili smo i Dragu Jakovčevića, profesora s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji smatra da se to trebalo ranije dogoditi i strahuje da bi se moglo nastaviti:

'Snižavanje rejtinga je posve očekivano, ali trebalo se prije dogoditi, jer bonitet banaka ovisi o njihovim dužnicima koji su u problemima. No rejting agencije rade po napucima svojih nalogodavaca kao što su MMF i EBRD i po mom mišljenju prekasno reagiraju, prečesto oklijevaju i nemaju prava rješenja. Ovo je najava daljnjeg snižavanja jer pitanje je koliko talijanske banke imaju problematičnih plasmana u Grčkoj koja će izaći uskoro iz eurozone, te u Španjolskoj i Portugalu.'

Jakovčević smatra da Moodys'ova ocjena nema direktnog utjecaja na Hrvatsku, no nastavi li se snižavanje, svakako će imati. 'Naše banke imaju rejting koji odgovara rejtingu zemlje. Ono od čega bismo mogli strahovati jest povlačenje novca iz banaka, kojeg zasad nema, pa nije ugrožena likvidnost naših banaka', kazao je.

A ono što nas treba plašiti, upozorava Jakovčević, jest stanje hrvatskog gospodarstva. 'Vremena su strašna, nas više može brinuti propast hrvatskog gospodarstva koja može dovesti do propasti banaka, jer je njihova imovina plasirana gospodarstvu i građanima, a kada ljudi ostaju bez posla, tko će vraćati kredite?!'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi