KREĆE DUBINSKO SNIMANJE

Koje su tvrtke u igri za preuzimanje Imunološkog zavoda?

13.02.2015 u 10:34

Bionic
Reading

Četiri tvrtke dobile su od Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) zeleno svjetlo za početak procesa dubinskog snimanja Imunološkog zavoda, nakon čega bi trebale donijeti odluku o pokretanju investicije i u skladu s njom dati obvezujuću ponudu za preuzimanje poslovanja prerade plazme i proizvodnje virusnih cjepiva, objavljeno je na Zagrebačkoj burzi

Temeljem odluke Vlade 2. siječnja CERP je do 11. veljače ovlastio za provedbu postupka due diligence ili dubinskog snimanja lmunološkog zavoda: riječku farmaceutsku tvrtku Jadran Galenski laboratorij, PharmaS, farmaceutsku tvrtku u vlasništvu Luke Rajića zajedno s hrvatskim fondom rizičnog kapitala Nexus FGS, tvrtku Visia Croatica, u vlasništvu zagrebačkog liječnika Aleksandra Soltyšika, te Bilthoven Biologicals B.V., nizozemsku farmaceutsku tvrtku te tvrtku za bioinženjering.

Podsjećamo, Vlada je na sjednici održanoj 2. siječnja donijela odluku o početnoj cijeni i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda.

Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica i dokapitalizaciju Imunološkog zavoda raspisan je početkom svibnja prošle godine, a na prodaju je bio ponuđen državni udjel od 73,41 posto dionica tvrtke. Tada je pristiglo osam pisama namjere, od čega tri inozemnih ulagača.

Interes su tada iskazali Bilthoven Biologicals, Nexus Private Equity Partners, Royal Derryclare iz Dublina, riječki Jadran Galenski laboratorij, zagrebačka Geneza, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Grad Zagreb i zagrebačka tvrtka Visia Croatica.

Kako javlja Hina, CERP razmatra zahtjev investitora za produljenje roka za predaju obvezujućih ponuda za Imunološki zavod, a moguće je da se taj rok produlji za 15 pa i više dana.

Inače rok za obvezujuće ponude za Imunološki zavod istječe 18. veljače, a kako su investitori tražili da se produlji, CERP će to razmotriti i u ponedjeljak, 16. veljače, investitore i javnost obavijestiti o produljenju.

Time se otvara mogućnost da i drugi investitori koji za sada nisu išli u 'due diligence' u Imunološki, odnosno njih tri od ukupno sedam koji su poslali pisma interesa da otkupe ponudbenu dokumentaciju.

Početna cijena za kupnju dionica je 49,30 kuna po dionici, a investitor je dužan osigurati investicijsko ulaganje od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju.