Ulog u budućnost

Koje su prednosti investicijskog životnog osiguranja u odnosu na klasično životno osiguranje?

  • Autor: Tomislav Oharek
  • Zadnja izmjena 14.07.2017 13:46
  • Objavljeno 14.07.2017 u 13:43
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kada se prosječan štediša uputi na tržište kapitala susreće se s mnogim pitanjima na koje nema jednostavnog odgovora

Zbog povijesno niskih kamatnih stopa na štednju građana u bankama, sve više naših sugrađana traži alternativna ulaganja. Kao jedna od zanimljivijih opcija nametnule su se police životnog osiguranja vezane uz investicijske fondove.

Dionice i investicijski fondovi uvijek postanu atraktivni široj masi kad kamate na oročenu štednju padnu. Kamate su proteklih godina dotakle povijesno niske razine zbog niskih prinosa na obveznice zemalja članica eurozone. Drugim riječima, Europska središnja banka u financijski sustav ulaže toliko novca da se bankama u ovom trenu ne isplati dati više kamate na štednju.

No kada se građanin uputi na tržište kapitala susreće se s mnogim pitanjima na koje nema jednostavnog odgovora. Koje dionice kupiti, kakve su brokerske provizije, isplati li se možda bolje ulagati u investicijske fondove?

Ulaganje novca na tržište kapitala uvijek nosi određeni rizik koji je daleko veći od rizika ulaganja u oročene depozite. Za one koji se pak žele okušati na burzi, ali nemaju dovoljno znanja niti vremena da se informiraju u ulaganju u dionice i fondove postoje proizvodi koji im to omogućavaju.

Jedan od takvih proizvoda je GRAWE INVEST 4U  koji nudi mogućnosti ulaganja iznosa već od 21 eura mjesečno, u kunskoj protuvrijednosti. Riječ je takozvanoj fond polici životnog osiguranja u kojoj se premija ulaže na tržište kapitala, s mogućnošću ostvarivanja većeg prinosa od onog na štednju u banci.

Najveća mu je prednost što o samim kretanjima na burzama, ne morate znati ništa jer novcem upravljaju vrhunski fond menadžeri društva za upravljanje investicijskim fondovima Security KAG. Uz GRAWE INVEST 4U tu je i GRAWE INVEST.

INVEST vam nudi mogućnost odabira između ponuđenih fondova u koje se može ulagati dok je INVEST 4U jedinstven proizvod životnog osiguranja s ulaganjem u investicijske fondove prema unaprijed definiranoj strategiji ulaganja razvijenoj od strane stručnjaka.

U slučaju proizvoda GRAWE INVEST birate fond u koji ćete ulagati, a on može biti konzervativan (ulaganje pretežito u obveznice – manji rizik – manji očekivani prinos), uravnotežen (kombinacija ulaganja u dionice i obveznice – srednji rizik – srednji očekivani prinos) ili dinamičan (ulaganje pretežito u dionice – veći rizik – viši očekivani prinos).

Uloženi novac ne morate ulagati isključivo u jedan fond već sredstva, prema želji možete rasporediti u sva tri fonda prema željenim omjerima, a jednom godišnje bez ikakve naknade možete mijenjati strategiju ulaganja.

Prinosi investicijskih fondova tijekom razdoblja ulaganja (trajanja osiguranja) nisu zajamčeni te mogu oscilirati ovisno o vrsti fonda i tržištima na kojima investicijski fondovi ulažu, a u pojedinim razdobljima mogu rezultirati i gubitkom za ugovaratelja osiguranja.

Rizik ulaganja u investicijske fondove snosi ugovaratelj osiguranja. Visina naknade po isteku osiguranja ovisi o vrijednosti udjela u investicijskom fondu.

Prije nego se odlučite za bilo kakvu investiciju dobro razmislite – želite li samo očuvati vrijednost ili preuzeti rizik ulaganja s mogućnošću ostvarivanja viših prinosa? Kako god, imajte na umu da je dugoročnost ključ uspjeha kod ulaganja na tržište kapitala, pogotovo u životnom osiguranju gdje najbolje rezultate daju dugoročne uplate u mjesečnim obrocima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi