TURISTIČKa ATRAKCIJA

Kod Rakovice otvoren Speleon centar s replikama životinja iz ledenog doba

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 23.01.2023 15:06
  • Objavljeno 23.01.2023 u 15:00
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Speleon centar podzemne baštine otvoren je ponedjeljak u Novoj Kršlji kod Rakovice uz ulaganje od preko četiri milijuna eura, a riječ je o interpretacijskom centru Baraćevih špilja od kojega se očekuje rast turističkog prometa i obogaćivanje turističke ponude rakovičkog kraja.

Speleon je kružnog oblika, s 1200 četvornih metara od kojih je na 850 kvadrata izložba stalnog postava prirodne i kulturne baštinu i to o speleologiji, geologiji, arheologiji i paleontologiji, a ostalo čine multifunkcionalna dvorana, speleo knjižnica i dječja igraonica. Tu su i ugostiteljski sadržaji i suvenirnica.

Posjetitelje očekuju i suvremeni multimedijski i interaktivni modeli interpretacije, makete, replike, animacije, osjetilna komora s uvjetima jednakim onima u špilji te atrij s hiperrealističnim replikama životinja.

Baraćeve špilje nalazište su brojnih ostataka životinja iz ledenog doba. Posjetitelji u gornjoj Baraćevoj špilji mogu vidjeti ostatke špiljskog medvjeda iz ere pleistocena, odnosno starijeg kamenog doba. U Speleonu se mogu vidjeti hiperrealistične replike i drugih životinja iz ledenog doba - vunastog nosoroga, vuka i hijene.

Objekt je izvorno trebao koštati 2,6 milijuna eura, ali je budžet probijen zbog rasta cijena uzrokovanih poremećajima u nabavnim lancima tijekom pandemije i agresije na Ukrajinu, rekla je ravnateljica Javne ustanove (JU) Baraćeve špilje Tihana Oštrina.

Osnovnu cijenu pokrili su fondovi Europske unije, a nedostajuća sredstva NP Plitvička jezera i kredit koji je JU Baraćeve špilje podigla kod HBOR-a.

  • +15
  • +12

Speleon centar

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg na otvaranju je prognozirao da će Speleon ove godine ugostiti najmanje 25 tisuća posjetitelja.

Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička Jezera Tomislav Kovačević rekao je da Speleon predstavlja dobrodošlu dopunu njihove ponude.

"Donedavno smo imali prosječno trajanje boravka od 1,4 dana, sada je 1,9, a cilj nam je tri dana. Speleon je destinacija koja će omogućiti da turisti ostanu duže, uz ponudu iz privatne inicijative: rančeva, jahanja i sličnoga", rekao je Kovačević.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Dragan Jelić rekao je da agencija na realizaciju projekta nije imali ni najmanju primjedbu. Najavio je novo izdašno financijsko razdoblje i pozvao na suradnju te istaknuo da su u Karlovačkoj županiji u tijeku projekti zbirne vrijednosti 72 milijuna eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!