Predsjednik i izvršni direktor China Investment Corp. (CIC) Lou Jiweikazao je da će fond ubuduće izbjegavati ulaganje u banke i ostale grupezbog 'neizvjesne'politike inozemnih vlada, piše Wall Street Journal.

CIC je bio veliki ulagač u takve grupe otkad je osnovan u rujnu prošle godine.

'Ne znamo kada će u te institucije ulagati njihove vlade', kazao jeLou tijekom rasprave u Hong Kongu na konferenciji čiji je domaćin bivšiamerički predsjednik Bill Clinton, piše WSJ.

'Moramo pričekati razdoblje u kojem neće biti masivnih urušavanja financijskih institucija'.

Lou je dodao da je izgubio povjerenje zbog nedostatka dosljedne politike vlada koja se odnosi na potpore zapadnim bankama. 'Zaista ne postoji zaštita mog ulaganja', kazao je.

CIC je prošlog prosinca kupio 9,9 posto udjela u banci Morgan Stanley a posjeduje i više od 10 posto private equity tvrtke Blackstone.

Fond je suočen s ozbiljnim kritikama u Kini zbog izbora ulaganja,nakon što je kolaps globalnih tržišta doveo do velikih gubitakavrijednosti dionica.

Međutim, Lou je kazao da će nastaviti tražiti druge mogućnosti zaulaganja u inozemstvu, uključujući kompanije na tržištima u razvoju.

Stabilizacijski fondovi su ogromni bazeni novca poreznih obveznikakoje neke vlade koriste za ulaganje u kompanije i tržišta diljemsvijeta.

Neki su suočeni s kritikama zbog izbora visoko rizičnih ulaganja i netransparentnog poslovanja.