NOVI MODEL RASTA

Kinezi trebaju više trošiti i razviti burze

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.06.2010 12:32
  • Objavljeno 16.06.2010 u 12:28
carska-kina-_im121247_webPreview800

carska-kina-_im121247_webPreview800

Izvor: tportal.hr / Autor: SC

Najviši kineski dužnosnik u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) pozvao je u utorak na promjenu azijskog modela rasta kako bi ga se učinilo održivijim

"Azija mora promijeniti svoj model rasta", kazao je Zhu Min u prvom govoru u javnosti nakon što je u svibnju preuzeo funkciju posebnog savjetnika generalnog direktora MMF-a, što je najviša funkcija nekog kineskog državljana u tome fondu dosad.

Azija se još uvijek u poticanju gospodarskog rasta izrazito oslanja na izvoz, kazao je Zhu.

"Nužan je prijelaz na model poticanja rasta kroz povećavanje domaće potrošnje kako bi taj rast bio uravnoteženiji i održiviji", kazao je on u intervjuu za MMF-ov interni list Financije i razvoj.

Na potrebu za promjenom azijskog modela rasta bivši je viceguverner Kineske narodne banke upozorio u odgovoru na pitanje koji su ključni izazovi s kojima se ta regija suočava.

Sama Kina suočena je s izazovom diversifikacije i udaljavanja od rasta utemeljenog na izvozu na onaj temeljen na poticanju potrošnje u toj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta u okviru strategije globalnog rebalansa.

Ostali su izazovi s kojima se Azija suočava provedba reformi financijskog sektora i reguliranje protoka svjetskog kapitala, kazao je nadalje Zhu.

"Kriza nam govori da snažan financijski sektor - kojeg Azija još nema - igra vrlo važnu ulogu u upravljanju makrogospodarstvom", kazao je on, podcrtavši nužnost razvoja tržišta kapitala i "čvrstog" financijskog sektora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi