GOSPODARSKI FORUM U HGK

Kinezi iz Jilina traže poslovne prilike u Hrvatskoj

15.05.2012 u 14:49

Bionic
Reading

Sektori proizvodne dijelova za autoindustriju, maloprodaje, metalurgije, financija, prometne infrastrukture područja su suradnje koje zanimaju kineske tvrtke, istaknuto je na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu s predstavnicima gospodarskog izaslanstva kineske pokrajine Jilin koji je održan u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK)

Potpredsjednica HGK Vesna Trnokop-Tanta rekla je kako mogućnosti za suradnju postoje te kako je ova posjeta mogućnost da se otvori jedna priča koja do sada nije bila prisutna od strane Kine, a to su ulaganja u Hrvatsku.

U kineskom su izaslanstvu primjerice tvrtke zainteresirane za suradnju na području proizvodnje dijelova za autoindustriju, kao i neki trgovački lanci koji žele prezentirati hrvatsku robu u Kini, što je za nas jako važno, kazala je.

Voditelj Odjela za prekomorske zemlje pri HGK Miroslav Karamarković kazao je kako su ovakvi susreti vrlo korisni za uspostavljanje poslovnih odnosa te kako su u izaslanstvu tvrtke koje bi trebalo 'nagovoriti' na suradnju. Primjerice, u izaslanstvu je predstavnik najvećeg azijskog proizvođača željezničkih vozila Changchun Railway Vehicles i tu bi bila interesantna mogućnost tehničke suradnje između hrvatskih tvornica i te tvornice, kazao je.

Druga velika mogućnost za suradnju je s najvećim proizvođačem kamiona, osobnih automobila i autobusa FAW Group Corporation i treća mogućnost je Eurasia Shopping Mall, koji se zanima za hrvatsku robu široke potrošnje. Karamarković je istaknuo i kako je Jilin pokrajina koja nema luku, koriste ruske luke te im ulazak u luku Rijeka može biti koristan radi plasmana njihove robe u ovaj dio Europe.

Na forumu je istaknuto kako 27,3 milijuna stanovnika čini populaciju provincije Jilin, kako od prirodnih bogatstava Jilin ima najveću zalihu uljnog škriljca i jednu od pet najvećih zaliha minerala u cijeloj Kini.

U 2011. ukupni BDP joj je iznosio 167,1 milijarde dolara ili 3.848 dolara po stanovniku, a industrija provincije je najviše koncentrirana na izradu željezničkih vagona i automobila. Predstavnici kineskog izaslanstva pozvali su hrvatske tvrtka na Euro-China Business Meeting Jilin koji će se održati u rujnu.

Robna razmjena Hrvatske i Kine u 2011. iznosila je 1,65 milijardi američkih dolara, pri čemu je hrvatski izvoz u Kinu iznosio 54,6 milijuna dolara, a iz Kine je uvezeno robe za 1,6 milijardi dolara. Nakon službenog dijela održani su individualni poslovni razgovori predstavnika 27 hrvatskih i dvadesetak kineskih tvrtki.