SLAB OPORAVAK

Kineska središnja banka najavljuje potporu domaćoj potražnji

27.11.2023 u 18:30

Bionic
Reading

Kineska središnja banka objavila je u ponedjeljak da planira poduprijeti domaću potražnju u razdoblju neuravnoteženog oporavka svjetskog gospodarstva i nestabilnih temelja gospodarske aktivnosti u samoj Kini.

U kvartalnom izvješću o provedbi monetarne politike banka je naglasila da će koristiti brojne instrumente monetarne politike kako bi osigurala primjerenu likvidnost.

Dodali su da će dodatno poduprijeti transmisijski mehanizam monetarne politike, poboljšati stabilnost financijske potpore realnom gospodarstvu i održati cijene "razumno stabilnima".

Kinesko gospodarstvo dobiva na zamahu, ali se suočava s izazovima poput neuravnoteženog globalnog gospodarskog oporavka i nestabilnih temelja za oporavak domaćeg gospodarstva, zaključili su.

Peking je ove godine uveo mnoštvo mjera kako bi podupro slab oporavak nakon pandemije u uvjetima nepopustljive krize u sektoru nekretnina, rizika vezanih uz dug lokalnih vlasti, sporog globalnog rasta i geopolitičkih napetosti.

Tportal je i na WhatsApp

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Središnja banka usmjeravat će financijske institucije kako bi se otklonili rizici vezani uz dug lokalne uprave, kažu, napominjući da je nužna brža transformacija gospodarstva.

"Dinamika ponude i potražnje na tržištu nekretnina uvelike se promijenila", ocijenila je središnja banka, ponovivši da očekuje da će kinesko gospodarstvo ove godini rasti po stopi od pet posto.