paze se

Kina uvela temeljite inspekcije smrznute hrane zbog rizika zaraze Covidom 19

03.12.2020 u 15:50

Bionic
Reading

Kina provodi temeljite inspekcije kod uvoznika hrane, supermarketa, platformi za trgovinu putem interneta i restorana kako bi spriječila širenje koronavirusa uvezenim proizvodima hladnog lanca, objavio je regulator. "Trenutna je situacija sa sprečavanjem i suzbijanjem epidemije još uvijek složena i ozbiljna, a rizik ulaska bolesti preko uvezenih smrznutih proizvoda kontinuirano raste paralelno povećanju razmjena međunarodnog osoblja i robe", ističe Državna uprava za regulaciju tržišta.

Ponovili su također da se smrznuti prehrambeni proizvodi iz uvoza ne smiju prodavati u Kini bez certifikata koji pokazuje da su testirani na nukleinsku kiselinu koronavirusa.

Moraju biti podvrgnuti inspekciji a njihova dokumentacija mora uključivati i certifikat o karanteni i potvrdu o dezinfekciji odnosno podatke o kontroli, ističe se u priopćenju objavljenom u srijedu.

Proizvođači i operatori smiju uvoziti smrznute prehrambene proizvode samo točno propisanim kanalima, te skladištiti ih i prodavati samo na za to predviđenim mjestima, navodi se.

Lokalne vlasti moraju se više angažirati na uklanjanju s tržišta smrznutih proizvoda na kojima nije jasno navedno porijeklo, relevantni podaci i računi, dodaju.

Od vlasti su zatražili i da se do kraja godine registriraju sve hladnjače. Kina je već postrožila ispitivanje i dezinfekciju uvezenih smrznutih proizvoda u lukama i na lokalnim tržištima, povećavajući troškove i ograničavajući potražnju, ali novi istup Pekinga pokazuje da će inspekcije u budućnosti biti još strože.

Virus je u više navrata otkriven na pakiranjima široke lepeze proizvoda, od svinjskih koljenica iz Njemačke do škampa iz Ekvadora, što je rezultiralo blokadom uvoza.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da je opasnost od zaraze Covidom 19 putem smrznute hrane vrlo niska.