vojna industrija

Kina uvela sankcije proizvođačima oružja iz SAD-a

22.05.2024 u 15:23

Bionic
Reading

Kina je uvela sankcije skupini američkih tvrtki povezanih s vojnom industrijom i njihovim višim dužnosnicima, objavilo je u srijedu ministarstvo vanjskih poslova, navodeći među razlozima američko naoružavanje Tajvana i sankcije kineskim tvrtkama

Skupina američkih tvrtki uključuje ogranke Lockheed Martina, Raytheona i General Dynamicsa, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Mjere uključuju zamrzavanje imovine u Kini i zabranu ulaska njihovim višim dužnosnicima, a stupile su na snagu u srijedu, dodaje se u priopćenju ministarstva.

Kineski potez nadovezuje se na američko "neselektivno uvođenje nezakonitih jednostranih sankcija brojnim kineskim tvrtkama na temelju takozvanih čimbenika povezanih s Rusijom", navodi se u priopćenju ministarstva.

Kina je objavila da su Sjedinjene Države "ignorirale njezinu objektivnu i nepristranu poziciju u ukrajinskoj krizi" i da su se umjesto toga "upustile u jednostrano maltretiranje i ekonomsku prisilu".

Ministarstvo dodaje da je SAD također nastavio prodavati oružje Tajvanu, što "ozbiljno krši" načelo jedne Kine i zajednička priopćenja dviju zemalja te "ozbiljno potkopava" suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

U siječnju Kina je uvela sankcije američkim proizvođačima oružja BAE Systems Land and Armamentu, Alliant Techsystems Operationu, ViaSatu i Data Link Solutionsu, zamrznuvši njihovu pokretnu i nepokretnu imovini i zabranivši kineskim građanima i organizacijama suradnju i poslovanje s kažnjenim kompanijama.

U ponedjeljak ministarstvo trgovine izvijestilo je da je na popis "nepouzdanih subjekata" uvrstilo General Atomics Aeronautical Systems, General Dynamics Land Systems i Boeing Defense, Space & Security zbog prodaje oružja Tajvanu.

Kompanijama je zabranjen izvoz i uvoz povezan s Kinom i nova ulaganja u Kini, visokim čelnicima zabranjen je ulaz u Kinu i najavljeno je povlačenje njihovih radnih dozvola, te dozvola boravka. 

Ministarstvo trgovine usvojilo je i odvojeni paket mjera za američku kompaniju Caplugs, ustvrdivši da zaobilazi sankcije transferom kineskih proizvoda kompanijama na popisu "nepouzdanih subjekata".

"Vlasti su poduzele te mjere radi zaštite nacionalnog suvereniteta, sigurnost i razvojnih interesa Kine", navodi se u prioćenju. 

sve osim nogometa

Učitavanje...