DEVIZNE REZERVE

Kina traži zamjenu za dolar

24.03.2009 u 10:28

Bionic
Reading

Kineska centralna banka je izašla s prijedlogom da se uvede nova globalna valuta za devizne rezerve Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kao zamjena za američki dolar.

Guverner Zhou Xiaochuan nije izričito spomenuo dolar, već je samo naglasio kako je trenutna kriza upozorila kako je opasno oslanjati se na samo jednu valutu.

Sa 2.000 milijardi dolara deviznih rezervi Kina je najveći svjetski vlasnik imovine u američkoj valuti, i zbog toga se često čuju iz Pekinga žalbe na volatilnost dolara. Tako je nedavno kineska vlada izrazila zabrinutost da će napori Washingtona da spasi posrnulo gospodarstvo oslabiti vrijednost dolara.

Neuobičajeno za kineske prilike govor guvernera centralne banke objavljen je i na kineskom i na engleskom jeziku, što je znak da je prije svega bio namijenjen za međunarodnu publiku.

'Izbijanje krize i njezino prelijevanje na cijeli svijet otkrilo je svu ranjivost postojećeg međunarodnog monetarnog sustava', rekao je Zhou.

Dolar bi mogao biti zamijenjen, istaknuo je kineski guverner, s dogovornom valutom poput Special Drawing Right (SDR), koja je stvorena od MMF-a 1969. godine.

'SDR nije nikad u potpunosti zaživio, zbog njegovih ograničenja u raspodjeli. Međutim, možda je on svjetlo u tunelu za reformu međunarodnog monetarnog sustava', rekao je Zhou.

Sa idejom zamjene dolara Kina je izašla neposredno prije summita G20 u Londonu 2. travnja, na kojem će jedna od glavnih točaka upravo biti promjene u globalno financijskom sustavu.