FINANCIAL TIMES:

Kina pomaže Italiji da ispliva iz dužničke krize

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.09.2011 10:47
  • Objavljeno 13.09.2011 u 09:10
Eurozona euro u vatri kriza bankrot

Eurozona euro u vatri kriza bankrot

Izvor: Reuters / Autor: Lisi Niesner

Talijanska vlada desnog centra okreće se gotovinom bogatoj Kini u nadi da će joj Peking pomoći u spašavanju iz financijske krize 'znatnom' kupnjom talijanskih obveznica i ulaganjima u strateške tvrtke, objavio je kasno u ponedjeljak Financial Times u online izdanju

Prema talijanskim dužnosnicima, Lou Jiwei, predsjednik China Investment Corp. (CIC), jednog od najvećih državnih investicijskih fondova u svijetu, prošloga je tjedna u Rim doveo izaslanstvo na razgovore s ministrom financija Giulijem Tremontijem i talijanskom državnom depozitarnom i kreditnom agencijom - Cassa Depositi e Prestiti - koja je osnovala talijanski Strateški investicijski fond otvoren stranim ulagačima.

Talijanski dužnosnici bili su prije dva tjedna u Pekingu da bi upoznali CIC i Državnu upravu za strane valute, koja upravlja većinom od kineskih 3.200 milijardi dolara deviznih rezervi. Vittorio Grilli, voditelj talijanske riznice, posjetio je kineske ulagače u Pekingu u kolovozu. Talijanski dužnosnici kazali su da bi se daljnji pregovori trebali uskoro održati.

Mogućnost kineskih ulaganja dolazi u ključnom trenutku za Italiju jer tržište traži sve više prinose za kupnju talijanskog javnog duga koji bi po projekcijama mogao doseći do 120 posto BDP-a u ovoj godini, što je drugi najgori omjer u eurozoni nakon Grčke.

Ministar Tremonti u prošlosti je opširno pisao o svom strahu od kineske 'obrnute kolonizacije' Europe. No potaknut je na traženje nove alternative dok Europa oklijeva oko jačanja svog fonda za sanacije, a Europska središnja banka upozorava da njezin mjesec dana star program otkupa obveznica ne može trajati neodređeno vrijeme. Problem refinanciranja Italije odražava činjenica da je njezina riznica u srijedu prodala 11,5 milijardi eura kratkoročnih zapisa s visokim prinosima, ističe Financial Times.

Europski analitičari su oprezni oko ishoda talijansko-kineskih razgovora. Unatoč izrazima povjerenja Pekinga u bonitet zemalja poput Grčke i Portugala, analitičari kažu je da kineska kupnja perifernog europskog duga relativno mala.

Koliko je od talijanskog duga od 1.900 milijardi eura već u posjedu Kine, nejasno je, iako je jedan talijanski dužnosnik rekao za FT da Peking ima oko 4 posto.

Dužnička kriza Italije prisilila je vladu da razmotri moguću prodaju strateškog udjela u tvrtkama kao što su talijanska elektroprivreda Enel i multinacionalna naftna kompanija Eni.

Cassa Depositi e Prestiti osnovala je neformalni 'klub dugoročnih investitora', zajedno sa srodnim institucijama u Francuskoj i Njemačkoj. U srpnju je pokrenula Strateški investicijski fond s ulaganjem od četiri milijarde eura i planiranim proširenjem na sedam milijardi eura, uz sudjelovanje drugih izvora, uključujući strane institucionalne investitore.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi