KASNI GRADNJA

Kerumov hotel Marjan daleko od otvorenja

17.02.2011 u 10:46

Bionic
Reading

Unatoč najavama koje su u medijima objavljene prije samo mjesec dana, uvidom u situaciju na gradilištu, teško je povjerovati da će se ostvariti otvaranje prve faze hotela Marjan Hilton u Splitu. Prema planu, prva faza obuhvaća 220 soba, lobi, restoran i barove, tri manje konferencijske sale i wellness, a otvorenje je bilo najavljeno za drugi dio 2011. godine

Projekt otvaranja hotela Marjan Hilton u vlasništvu aktualnog splitskog gradonačelnika Željka Keruma, a kojeg je on u javnosti prezentirao kao krunu svoje poslovne karijere, postaje njegov sve veći problem. Taj problem je utoliko ozbiljniji zbog činjenice da je Split već postao talac tog neuspješnog poduhvata. Obišli smo gradilište na zapadnoj strani splitske luke i kompletan objekt je u roh-bau fazi, daleko od završetka.

U posljednjih godinu dana, osim ukopavanja garaže i izgradnje stambenog objekta koji je dodatak projektu i nije dio hotela, već je predviđen za komercijalno iznajmljivanje luksuznih nekretnina, ništa se drugo značajnije nije uradilo. Radovi na proširenju zapadne obale, bez obzira tko će to na kraju platiti, nisu još ni započeli. Unatoč optimističnim najavama, nije realno očekivati da će se otvaranje prve faze realizirati tijekom ove godine.

Franšiza branda kao što je Hilton ipak neće sebi dopustiti improvizacije i otvaranje bez 'soft openinga', probnih mjesec dana uhodavanja. Do početka turističke sezone u Dalmaciji nema ni tri mjeseca, pa se sa sigurnošću može konstatirati da će Split i ovo ljeto dočekati bez kapitalnog objekta koji bi garantirao iskorak grada u viši razred turizma i zadovoljio sve veći interes turista za boravak u Dioklecijanovom gradu.

Treba spomenuti da tvrtke u vlasništvu dviju obitelji, Kerum i Crnčević blokiraju još pet potencijalnih lokacija u Splitu. Željko Kerum je vlasnik hotela Central na Pjaci koji već pola desetljeća čeka obnovu kao i vila Matić na Bačvicama, koja je isto tako na čekanju.

Obitelj Crnčević blokira hotele Ambasador i Bellevue u gradskoj luci, a na prestižnoj lokaciji na Bačvicama nisu započeli s gradnjom još jednog hotela. U takvoj situaciji, turizam u Splitu, unatoč zamahu, ostaje limitiran jer nema dovoljno kapaciteta. Situacija se prošle godine malo popravilo završetkom hotela Split Radisson na Trsteniku

U takvoj situaciji, ako preskočimo problem upitne dogradnje i rekonstrukcije hotela Marjan s arhitektonskog aspekta, ostaje problem rentabilnosti čitavog projekta. Hotel najviše kategorije ranga Hilton mora biti u punom pogonu više od četiri-pet mjeseci, koliko sada traje turistička sezona u Splitu, a izglednim izostankom prihoda u 2011. godini, problem rentabilnosti postaje još ozbiljniji, imajući uvidu i trendove u suvremenom turizmu u koje se koncept Hiltona baš sretno ne uklapa.

S druge strane, mnogi, za građane puno važniji komunalni projekti i zahvati su na čekanju jer je prioritet na proširenju zapadne obale. Tako će to biti do kraja mandata sadašnjeg gradonačelnika i to je rezultat demokratske volje većine u Splitu. A u kakvom stanju će grad dočekati nove lokalne izbore za otprilike 26 mjeseci tek ćemo vidjeti, a po do sada viđenom, sadašnji status quo je u konačnici dobra vijest za grad po Marjanom. Zamislite što bi tek bilo da ova garnitura ima još, osim političke i financijsku moć.