UMJESTO DEPOZITA DIONICE

Karlovačka banka uzela Crkvi još 10 milijuna kuna

07.11.2014 u 07:08

Bionic
Reading

Krajem listopada Karlovačka banka provela je još jedno u nizu povećanja kapitala u iznosu od 20 milijuna kuna. Brzinska dokapitalizacija provedena je kako bi se ispunili strogi kriteriji HNB-a, a glavnina novca osigurana je iz depozita Zagrebačke nadbiskupije, koji je pretvoren u dionički kapital

Čini se da dokapitalizacija teška 72,7 milijuna kuna kojom su vlasnici HS Produkta Ivan Žabčić i Marko Vuković preuzeli Karlovačku banku nije bila dovoljna za ozdravljenje ove posrnule financijske institucije. Nakon spasonosne financijske injekcije vlasnika HS Produkta realizirane u veljači, u drugom dijelu godine vlasnici su zbog novih gubitaka još dva puta morali ubrizgati svjež novac u banku.

'Detaljno smo snimili stanje u banci i odlučili se na ulaganje za najmanje 75 posto dionica. Time ćemo zaštititi svoj, ali i novac svih drugih štediša. Jasno je i da nećemo ulaziti u ovaj projekt ako bismo na njemu izgubili', izjavio je Ivan Žabčić nakon što je krajem prošle godine odlučio s partnerom spasiti Karlovačku banku, koja se našla pred bankrotom zbog loših kredita plasiranih u razdoblju u kojem je bankom upravljao Sandi Šola

Novi vlasnici bili su uvjereni da će iznos od 72,7 milijuna kuna kojim su stekli 75 posto vlasništva biti dovoljan da banka stane na zdrave noge. Međutim, nakon rekordnog gubitka od 113,1 milijun kuna u 2013., negativno poslovanje protegnulo se i na ovu godinu.

Tako je u prvom polugodištu zbog dodatnih troškova rezervacija za loše kredite gubitak iznosio 10,6 milijuna kuna, a u prvih devet mjeseci se zbog istog razloga gubitak popeo na 23,3 milijuna kuna. Novi gubici pojeli su dobar dio svježeg kapitala pa su postojeći dioničari morali još jednom posegnuti u džep da bi postigli traženu razinu adekvatnost kapitala od 12 posto.

Sredinom srpnja uplaćeno je još 40 milijuna kuna za četiri milijuna novih dionica, a ovih dana stigla je vijest o novoj dokapitalizaciji teškoj 20 milijuna kuna.

U prvoj rundi leđa su opet podmetnuli novi vlasnici Vuković i Žabčić koji su kupili 3.050.000 dionica iskeširavši 30 milijuna kuna. Društvo im je pravio zagrebački poduzetnik Marijan Šarić, inače vlasnik Europatradea, koji je također povećao svoj udjel u vlasničkoj strukturi.


U drugoj rundi u banci su posegnuli za pretvaranjem hibridnih instrumenata u kapital u iznosu od 20 milijuna kuna. Radi se o povlaštenim depozitima koji se u slučaju pada adekvatnosti kapitala ispod praga od 12 posto mogu upotrijebiti za dokapitalizaciju. Do ovog načina dokapitalizacije obično dolazi kada postojeći dioničari ili vanjski investitori nisu spremni ulagati u dionice. Iz Karlovačke banke potvrdili su nam da je novi krug dokapitalizacije proveden 'u cilju postizanja pokazatelja zadanih od Hrvatske narodne banke', ali nisu željeli otkriti tko su novi dioničari pozivajući se na poslovnu tajnu.

Prema neslužbenim informacijama, najvjerojatnije se oko 10 milijuna kuna odnosi se na sredstva Zagrebačke nadbiskupije. Umjesto povlaštenog depozita koji nosi kamatu od 11 posto, nadbiskupija će dobiti dionice banke. Tportal je Zagrebačkoj nadbiskupiji poslao upit na ovu temu, no nismo od njih dobili nikakav odgovor. Iako je ovakvo pretvaranje depozita u dionice posve legalno i u skladu s ugovorom klijenta i banke, lani je, kad se to prvi put dogodilo Kaptol o tome na vrijeme bio obaviješten i dao je svoju 'suglasnost'. Ovaj put je, kako tportal neslužbeno dozanje, sve to navodno odrađeno Crkvi iza leđa.  

Kaba je prošle godine u listopadu posegnula za 'hibridima' kako bi popravila adekvatnost kapitala: tada je 31,3 milijuna hibridnih sredstava pretvoreno u prvorazredni kapital. Zagrebačka nadbiskupija tada je u Kabi imala oko 20 milijuna kuna hibrida, od čega je nešto manje od polovice pretvoreno u dionice.

Trenutačno je Zagrebačka nadbiskupija vlasnik 1,4 posto Karlovačke banke, a nakon provedene dokapitalizacije njezin udio će najvjerojatnije iznositi 7,7 posto.