U OČEKIVANJU PREUSTROJA

Kaos u sustavu upravljanja državnom imovinom

12.08.2013 u 13:13

Bionic
Reading

Agencija za upravljanje državnom imovinom je ukinuta, institucija koja će je naslijediti još nije registrirana, zakon koji sve regulira je na Ustavnom sudu, a čelni čovjek sustava na godišnjem odmoru

Malo je izgleda da će novi sustav upravljanja državnom imovinom, od kojega se u uvjetima krize puno očekuje, zaživjeti do konca godine, piše Poslovni dnevnik. Umjesto sređivanja tog neefikasnog državnog aparata, nakon što je Vlada inzistirala na žurnom usvajanju novih propisa za unapređenje i preustroj njegovih institucija, nastupio je potpuni kaos.

U Sudskom registru još uvijek nije registriran Centar za restrukturiranje i prodaju, nova institucija koja će pravno naslijediti Agenciju za upravljanje državnom imovinom (Audio), a koja se nakon nepune dvije godine postojanja gasi koncem rujna. No njezinih je oko 200 zaposlenika netom prije stupanja na snagu novog zakona 30. srpnja, umjesto najavljenih razgovora o otpremninama, obaviješteno kako su svi odjavljeni kao zaposlenici Audia i prijavljeni kao zaposlenici Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Potvrđuje to i sindikalna predstavnica u Audiu Ernestina Varaždinec. 'Obaviješteni smo kratko o provedenoj odjavi i prijavi zaposlenika, koja je obavljena potpuno mimo Zakona o radu, kojim se za ovakav slučaj nalaže formalni raskid ugovora i zaključenje novoga', kaže Ernestina Varaždinec. Nije joj još uvijek poznat kakav je stav o ovom slučaju zauzeo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, odnosno kako je prihvatio odjavu i prijavu bez obostrano prihvaćenog ugovora o radu.

Prebacivanje zaposlenika provedeno je službeno po drugom zakonu, točnije članku 81. Zakona o upravljanju državnom imovinom, no ono što je dodatno zbunjujuće u cijeloj priči jest i to što DUUDI ne samo da nije pravni sljednik Audia, nego je proračunski korisnik, za razliku od Audia i budućeg CERP-a.

Drugim riječima, svi su zaposlenici Audia primljeni u državnu službu, mimo propisanih procedura. Osim toga, po još uvijek važećoj sistematizaciji DUUDI može imati oko 50 radnika (dosad ih je imao svega sedam). Nova sistematizacija tek se treba usvojiti, no u tijeku su godišnji odmori, zbog čega će se, prema dostupnim informacijama, dodatno izgubiti na vremenu. A dok se ne definira njihov novi status, svi novi zaposlenici DUUDI-a zadržavaju iste plaće koje su imali u Audiu, koje su u pravilu i do 40 posto više nego u državnim službama.