JESEN STIŽE

Kaos u Ljubljani oko najma štandova za kestenje: Jedan trgovac ponudio čak 51.500 eura!

27.09.2023 u 09:30

Bionic
Reading

Gradska općina Ljubljana u utorak je organizirala javnu dražbu za najam peći za pečenje i štandova za prodaju kestenja. Tvrtka Profrut vlasnika Husnije Hajdarpašića za najam štanda na središnjem ljubljanskom Prešernovom trgu ponudila je nevjerojatnih 51.500 eura, što je izazvalo veliku pobunu drugih sudionika dražbe

Kako javlja RTVSlo, dražba je održana za šest lokacija kojima upravljaju gradske vlasti, a početna cijena za najatraktivnije lokacije u centru grada bila je 9000 eura. Predstavnici tvrtki Profrut i Bela-Go svaku su dražbu završavali podižući cijenu za po 500 eura od prethodno ponuđene, sve dok Husnija Hajdarpašić iz Profruta nije ponudio 51.500 eura za štand na Prešernovom trgu.

Ova taktika razbjesnila je ostale sudionike dražbe, koji su verbalno napali voditeljicu dražbe Jasnu Tušar, tvrdeći da se Hajdarpašić, inače vlasnik ugostiteljskog objekta na Prešernovom trgu, pokušava riješiti konkurencije. Tušar ih je više puta pokušala ušutkati i smiriti, no bezuspješno.

  • +13
Kestenjara u Osijeku (ilustrativna galerija) Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic

Problemi su se nastavili i na dražbama za druge lokacije. Dražba za štand na Cankarjevoj obali kod mosta preko Ljubljanice morala je biti ponovljena, a od početne cijene od 9000 eura cijena najma je narasla na 18.500. Manji interes vladao je za dražbe u parkovima i dalje od centra grada, pa se za dražbu u parku Tivoli, primjerice, nije javio niti jedan ponuđač.

Pobjednici na natječaju imaju rok do kraja tjedna za plaćanje ponuđene cijene, a Ljubljančani su na društvenim mrežama već izračunali da Hajdarpašić, koji je za udarnu lokaciju platio najam od 51.500 eura, mora držati cijenu od 8 eura za mjericu kestenja kako bi samo povratio uloženi iznos do kraja godine.