tportal otkriva

Kako je zgrada u kojoj je Hrvatska proglasila neovisnost završila u 'hladnom pogonu'

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 08.10.2018 14:46
  • Objavljeno 08.10.2018 u 14:46
Inina zgrada u Šubićevoj ulici

Inina zgrada u Šubićevoj ulici

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic

Prije nešto manje od dvije godine među domaćim nekretninskim agentima proširila se glasina da Ina prodaje svoju poslovnu zgradu u samom centru Zagreba, u Šubićevoj ulici. Zgrada Ina-Naftaplina već je tada bila očišćena od radnika i opreme, što je samo podgrijalo tračeve da mjesto u čijem je podrumu Hrvatski sabor proglasio neovisnost od Jugoslavije ide na bubanj

Osim što je u samom centru Zagreba, što joj samo po sebi garantira dobru cijenu, Ina-Naftaplin vrijedan je dio hrvatske povijesti. Naime, za vrijeme Domovinskog rata u podrumu te zgrade održavane su sjednice Vlade i Sabora. Između ostalog, Sabor je upravo u toj zgradi 8. listopada 1991. donio odluku o razdruživanju svih odnosa s Jugoslavijom, a to je dan koji Hrvatska slavi kao Dan neovisnosti.

Početkom 2017. upitali smo Inu kakva će sudbina zadesiti tu povijesnu zgradu, na što su nam odgovorili da je u 'hladnom pogonu' jer je na najskupljoj lokaciji za održavanje i za nju se plaćaju najviše komunalne naknade. 'O daljnjoj namjeni zgrade nije donesena odluka', rekli su nam tada, a zanimljivo, gotovo dvije godine kasnije u Ini još uvijek ne znaju što će s vrijednom građevinom.

'Poslovna zgrada u Šubićevoj nalazi se u hladnom pogonu. Ina nije donijela odluku o stavljanju zgrade na prodaju, već u međuvremenu provodi analizu održivih opcija budućeg korištenja ili kapitalizacije imovine', priopćeno nam je iz najveće domaće naftne kompanije.

Zaposlenici iz Šubićeve 29, ali i s pet drugih Ininih lokacija, već su odavno preseljeni u druge poslovne objekte u sklopu plana za optimizaciju poslovnog prostora.

  • +3

Sjednica Sabora u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj

Izvor: Cropix / Autor: Josip Bistrovic / CROPIX

Agenti za nekretnine oprezni su kada su u pitanju procjene vrijednosti ove zgrade. Kompanija ne želi otkriti njenu vrijednost ili potencijalnu traženu cijenu kada bi se prodavala, a neslužbene procjene kreću se u rasponu od 120 do 180 milijuna kuna.

'Zgrada je velika, ima svoju parcelu, podrum i u centru grada je. Novi vlasnik može je prenamijeniti u uredske prostore ili hotel. Ona se zbog svojeg rasporeda ne može pretvoriti u stambeni prostor ili šoping-centar, ali mogla bi biti vrlo dobra za hotel', rekao nam je lani Patrick Franolić, direktor konzultantske tvrtke koja se bavi nekretninama, Spiller Farmera, uz napomenu da se zgrada amortizirala i kako će kupci biti vrlo oprezni u davanju ponuda.

Inina zgrada u Šubićevoj

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Zgrada u Šubićevoj ulici, osim što je se povezuje s hrvatskom neovisnošću, svojevrstan je spomenik Ininih zlatnih osamdesetih u bivšoj Jugoslaviji. U njoj je bilo sjedište Naftaplina, Inine zlatne koke. Izgradnja je počela 1982., kada je Naftaplin otkrio najveće domaće naftno polje, Beničanci u Slavoniji, te počeo s off-shore istraživanjima na Mljetu. Već 1983. zgrada je dovršena i useljena.

>>>Zašto baš danas slavimo hrvatsku neovisnost?<<<

Osim što je vrijedan komad imovine, zgrada ima i važnu povijesnu priču. Dan prije nego što je Hrvatska proglasila neovisnost Jugoslavenska narodna armija bombardirala je Banske dvore u pokušaju da smakne prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

Tadašnji državni vrh na čelu s Tuđmanom požarno je Sabor i Vladu premjestio u Šubićevu, gdje je dan nakon bombardiranja proglašena neovisnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!