'SVI PREDAJTE MOBITELE'

Kako je tekao mučan sastanak Uprave Ine

26.09.2012 u 22:09

Bionic
Reading

'Prije nego počnemo svi predajte mobitele', bila je prva rečenica Zoltana Aldotta, predsjednika Uprave Ine na izvanrednom sastanku Uprave tvrtke koja je u utorak u popodnevnim satima održana u zgradi kompanije u Zagrebu

Sjednici su uz Aldotta prisustvovala još dva mađarska predstavnika u Upravi Pal Zoltan Kara i Peter Ratatics. Na sastanku su bila i tri hrvatska člana Uprave Niko Dalić, Davor Mayer i Ivan Krešić.

Aldottovom zahtjevu za predajom mobitela, kako saznaje Jutarnji list, usprotivili su se hrvatski članovi uprave jer to dosad nikad nije bila praksa na na sjednicama čelništva kompanije niti je tako nešto propisano u pravilniku o radu Uprave.

No, procijenivši da bi mađarska strana odbijanje tog zahtjeva mogla iskoristi za odgodu sjednice postupili su po zahtjevu. No, mobitele su predali vlastitim tajnicama kako bi bili sigurni da im nitko neće ukrasti podatke iz uređaja. Ovaj detalj samo pokazuje kolika doza nepovjerenja i određene paranoje vlada među članovima Uprave Ine.

Izvanredna sjednica uprave koju su tražili hrvatski članovi zbog loših rezultata poslovanja postignuti u posljednje vrijeme trajala je puna četiri sata i razgovaralo se engleskim jezikom. Hrvatski članovi, od kojih je najviše pričao Davor Mayer, iznjeli su svoje prigovore o marginalizaciji članova Uprave u donošenju odluka i radu kompanije te da kompaniju zaprasvo vode izvršni direktori što je protivno statutu i Pravilniku kompanije.


Navodno je predsjednik Uprave Aldott često je prekidao hrvatske članove Uprave tvrdeći kako uopće ne razumije njihove argumente, da su oni protiv MOL-a, da umjesto MOL-a traže nekog drugog dioničara i slično. Od tri mađarska člana Uprave on je najviše govorio i u nekoliko je navrata podigao je glas.

Mađarske članove Uprave najviše je naljutio prijedlog hrvatskih kolega da se uvedu tjedni sastanci članova Uprave sa izvršnim direktorima na kojima bi se razgovaralo o opearativnim poslovima kompanije. No, to je odbijeno uz Aldottovo objašnjenje da bi bilo previše sastanaka.

Hrvati su također zatražili da ubuduće dokumenti važni za poslovanje kompanije budu redovno prezentirani predsjedniku Uprave i članovima Uprave kao predstavnicima dioničara te da u javnosti tvrtku predstavljaju članovi Uprave a ne izvršni direktori.
Nakon što su iznijeli svoje prijedloge, hrvatski članovi Uprave zatražili su glasanje o njima. No, Aldott je to izbjegao, tvrdeći kako su prijedlog nekvalitetan i da ga treba nadopuniti pa će se tek tada o njemu glasati. No, na kraju sastanka Aldott nije mogao izbjeći glasanje.

Tada su naime pred članove Uprave stavljene omotnice u kojem je bio list papira. Na pitanje što je to, Aldott odgovara da je to priopćenje za javnost. Dakle priopćenje sa sastanka koji je netom završio. Predsjednik uprave im je kazao kako je on još ranije sastavio nekoliko verzija priopćenja ovisno o smjeru kojim bi sastanak išao. Aldottovo prioćenje na kraju je poslano u medije.