NA GODINU DANA

Kako je Plenković uspio izbjeći poskupljenje plina

02.03.2017 u 10:39

Bionic
Reading

Vlada je u utorak nakon telefonske sjednice objavila da će cijena plina za građane ostati ista, i to u idućih godinu dana. Tržište opskrbe plinom za kućanstva liberalizira se 1. travnja, ali građani ipak neće osjetiti poskupljenje. Vlada Andreja Plenkovića morala je uložiti puno truda da izbjegne veće račune za tisuće potrošača jer veći računi i socijalni nemir nisu nešto što političari žele pred lokalne izbore

U idućih 365 dana cijena plina za kućanstva ostaje nepromijenjena. Ona će za krajnje kupce iznositi 31,29 lipa po kilovatu. 

Među energetskim stručnjacima vlada mišljenje da su rezovi na distributivnim maržama i drugim stavkama minimalni i nedovoljni da se cijena plina ne poveća. Spekulira se da je Vlada postigla neku vrstu dogovora s HEP-om i Inom kako bi kupila socijalni mir. Te dvije tvrtke proteklih godina ubirale su prilično visoke marže pa mogu bez ikakvih posljedica na poslovanje preživjeti godinu dana s nešto manjim prometima.

Cijena plina sastoji se od nekoliko komponenti troška transporta, troška naknade za prekoračenje ugovorenih kapaciteta, troška sustava skladištenja plina, troška naknade za organiziranje tržišta plina, opskrbnih i distributivnih tarifa, veleprodajne cijene te konačno PDV-a.

Iako na prvi pogled formiranje cijene plina izgleda kao teška matematika, samo su tri stavke ključne: veleprodajna cijena, opskrbna i distributivna marža te PDV.

Plin u domaći opskrbni sustav stavlja HEP i on će ga u idućih godinu dana prodavati lokalnim opskrbljivačima po 18,09 lipa po kilovatu. Do danas je HEP kupovao plin od Ine, i to po cijeni od 13,94 lipe. Nakon što u travnju nastupi liberalizacija tržišta Ina više neće morati prodavati plin HEP-u po toj cijeni.

Ako Ina nađe bolje kupce, moći će sav proizvedeni plin prodati kome god želi ili će ga možda HEP morati kupovati od Ine po višoj cijeni, a građanima prodavati po nižoj i tako početi sa stvaranjem gubitaka u poslovanju. O tom scenariju tportal je već pisao u tekstu: Ina će možda izvoziti sav plin proizveden u Hrvatskoj. Pa što?

Najveći gubitnik ove priče zasad je Plinacro, operator transportnog sustava, koji ubire distributivnu i opskrbnu maržu što se odlukom Vlade smanjila sa 7,69 na 6,94 lipe. Konačno, zadnja bitna stavka, PDV, ostala je nepromijenjena te po kilovatu iznosi 6,26 lipa.

Vladajuća koalicija koja je izrodila ovo rješenje u utorak i srijedu čak se i malo zakačila oko toga kome treba pripisati zasluge. Šef Sabora Božo Petrov na Facebooku se pohvalio 'velikim uspjehom Mostova tima u Ministarstvu energetike', a Plenković dobacio da se vrlo dobro zna tko je izvršna, a tko zakonodavna vlast i čiji je nalog bio taj da se cijena plina za kućanstva neće mijenjati.