BAN CENTAR I CVJETNO

Kako ide prodaja najskupljih kvadrata u Zagrebu?

12.08.2015 u 09:45

Bionic
Reading

Kupci nešto dubljeg džepa još uvijek se mogu počastiti stanovima u dva najluksuznija zagrebačka stambena centra – Cvjetnom i Ban Centru. Iako tržište nekretnina stagnira već godinama, uz tek sramežljive znakove oporavka, za luksuznu robu kupaca se nađe uvijek

Kako doznaje tportal, u Ban Centru, zgradi tik do Trga bana Jelačića, prodano je 36 stanova i to po prosječnoj cijeni od 4500 eura za metar kvadratni. Za neprodane stanove, koji su i malo manje atraktivni od prodanih, sada se traži oko 3700 eura po kvadratu.

U Ban Centru ukupno je 66 stanova na pet etaža. Po kvadraturi se kreću od skromnih 39 do raskošnih 350 metara, dok je na šestom i sedmom katu po pet dvoetažnih stanova. Pritom su veći stanovi s pogledom na Medvednicu i zagrebačku katedralu 'planuli'. Dva najluksuznija stana, 'teška' po 18,5 milijuna kuna, prodana su vrlo brzo nakon dovršetka gradnje i to po paprenoj cijeni od 7020 eura po kvadratu.

'Prodaja u Banu ide u posljednje vrijeme. Prodavatelj se urazumio što se cijena tiče, a nakon što su se razriješili problemi s dioničarima, a prodaju preuzela Zagrebačka banka, posao ide bolje', kaže nam sugovornik dobro upoznat s problematikom.

Podsjetimo, Ban Centar su zajednički gradili Institut IGH i splitski Konstruktor. Međutim, obje su kompanije zapale u probleme pa su centar preuzeli Stipić Grupa i Zagrebačka banka. Projekt je predstavljan kao sam vrh luksuzne građevinske ponude, a još prije dvije godine tražena cijena za prosječan stan prelazila je 5000 eura po metru kvadratnom.

I dok iz Ban Centra službenih ili neslužbenih informacija o bogatim stanarima nema, u Cvjetnom cure na sve strane, no teško je doznati kolika je prosječna cijena kvadrata – navodno, prosječan kvadrat košta oko 6000 eura.

Ako je vjerovati službenoj stranici centra Cvjetno, u njemu je slobodno još 17 od ukupno 56 stanova. Cvjetno, u vlasništvu HOTO grupe Tomislava Horvatinčića, jedan je od najluksuznijih, ali i najkontroverznijih stambenih projekata u zemlji.

Gradnja su pratile masovne demonstracije i brojne policijske intervencije, no nakon samog dovršetka, tek rijetki kupci odlučili su kupiti stan u centru Cvjetno. Najskuplji stan, vrijedan 25 milijuna kuna navodno je kupio široj javnosti nepoznati poduzetnik Ratko Tudorić.

Riječ je o dvoetažnom stanu na šestom i sedmom katu, s oko dvadeset soba, bazenom, saunom i dvoranom za fitness.

Dva stana u Cvjetnom kupila je i supruga Zdravka Mamića, Marina. Stanovi su vrijedni zajedno 1,25 milijuna eura ili gotovo 10 milijuna kuna. Kao kupac stana u Cvjetnom spominjao se i bivši predsjednik Auto Hrvatske, Bogdan Tihava.

Kao što je tportal ranije pisao, potražnje za luksuznim nekretninama u Zagrebu ima. Nedavno je za tri milijuna eura na Gornjem Prekrižju prodana vila od 800 kvadrata sa sto kvadrata okućnice. Rasprodani su i stanovi u projektu Medulićeva iako im je cijena dosezala 4.000 eura po četvornom metru.

Iako kvadrat stambenog prostora u Zagrebu u prosjeku stoji 1600 eura, analitičari tržišta nekretnina složni su u ocjeni da će se visokokvalitetna nekretnina u užem centru grada bez problema prodati i po cijeni višoj od 4000 eura.