PORUKA IZ KOPRIVNICE

Još nije donesena konkretna odluka u dokapitalizaciji Podravke

18.03.2015 u 13:06

Bionic
Reading

Dokapitalizacija Podravke primarni je zadatak Uprave i Nadzornog odbora, no konkretna odluka o tome još nije donijeta, doznaje se u srijedu iz tog koprivničkog prehrambeno-farmaceutskog diva

"Podravka kontinuirano razmatra razne mogućnosti financiranja svojeg budućeg organskog i anorganskog rasta. Ukoliko i kada bude donesena takva odluka, na vrijeme ćemo i bez odgađanja, a prema pravilima Zagrebačke burze i HANFA-e, obavijestiti javnost", poručuju iz Korporativnih komunikacija Podravke.

Mediji danas pišu kako se uskoro očekuje dokapitalizacija Podravke u iznosu od 100 milijuna eura. Dozvolu za dokapitalizaciju, nakon koje bi se udio države smanjio sa sadašnjih 26,5 na manje od 25 posto, ispod kontrolne razine, Podravkini su dioničari dali Upravi kompanije na Glavnoj skupštini prije dvije godine.

Uprava se u međuvremenu bavila restrukturiranjem i konsolidacijom poslovanja, pa je proces najavljene dokapitalizacije na dnevni red došao tek ove godine.

Nova bi se sredstva, kako je poručila tvrtka, iskoristila za poticanje organskog i anorganskog rasta. U tom se kontekstu spominju i Podravkini napori na kupnji slovenskog Žita, čime bi koprivnička tvrtka snažnije ušla u pekarsku branšu, a za to bi trebala izdvojiti oko 60 milijuna eura.

Jedan od načina kako bi Podravka došla do kapitala za kupnju Žita je plasman novih dionica, potvrdio je za Hinu izvor blizak vrhu kompanije.

Preostali dio dokapitalizacije proveo bi se povećanjem temeljnog kapitala Belupa, koji ove godine počinje s gradnjom dvije tvornice lijekova u Koprivnici. Investicija je vrijedna 50 milijuna eura.

Cilj dokapitalizacije kompanije je povećanje prihoda Podravke koji stagniraju već godinama te smanjenje utjecaja države i politike na poslovanje kompanije.