institut ifo

Još loših vijesti za gastarbajtere: Njemačku čeka najveće poskupljenje hrane od ujedinjenja, spominje se šok cijena

15.02.2022 u 21:43

Bionic
Reading

Prema prognozama Instituta IFO, hrana bi ove godine u Njemačkoj, koja je dom mnogih gostujućih radnika iz Hrvatske, mogla poskupjeti za sedam posto. Cijene mnogih poljoprivrednih proizvoda u posljednje vrijeme porasle su neuobičajeno visokom stopom

Stručnjaci Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Münchena očekuju nagli rast cijena hrane tijekom godine. 'Prema našim istraživanjima, više od dvije trećine proizvođača hrane planira daljnja povećanja cijena u idućim mjesecima', rekao je šef ekonomskog odjela Instituta IFO Timo Wollmershäuser u razgovoru za list Welt am Sonntag.

To je više nego bilo kada u posljednjih 30 godina - od ponovnog ujedinjenja Njemačke. 'Stoga će cijene hrane vjerojatno biti ključni pokretač inflacije ove godine', dodao je Wollmershäuser.

Institut IFO očekuje porast cijena hrane od sedam posto tijekom 2022. Zbog toga su istraživači ekonomskih kretanja svoju prognozu ukupne stope inflacije u Njemačkoj podigli na četiri posto.

'Povećanje cijena u supermarketima tek počinje', rekao je Christian Janze iz konzultantske kuće EY za Welt am Sonntag. 'Cijene proizvodnje naglo rastu, što u konačnici ima utjecaj na potrošačke cijene, posebno nakon sljedeće žetve.' Predstoji nam, rekao je, šok cijena, piše DW.

Zadnji proračuni Saveznog zavoda za statistiku pokazuju u kolikoj su mjeri proizvođači u posljednje vrijeme podigli cijene poljoprivrednih proizvoda. One su u prosincu prošle godine u prosjeku porasle za 22 posto. 'Ovo je najveći međugodišnji rast cijena od srpnja 2011. godine', navode statističari. Primjerice, biljni proizvodi poskupjeli su 29 posto, a proizvodi životinjskog podrijetla 17 posto.

  • +3
Šoping u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Ying Tang/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Porast cijena biljnih proizvoda dijelom je posljedica rasta cijena žitarica od srpnja 2020. godine', navode iz Zavoda za statistiku. Velika potražnja iz Njemačke i inozemstva uz istodobno niske količine žetve glavni je razlog za to.

Statističari objašnjavaju enormno povećanje cijene uljane repice za 68 posto činjenicom da se ona koristi i za proizvodnju energije, a u uvjetima smanjene ponude u svijetu registrira se velika potražnja za njom, dodaju.

A da je inflacija u Njemačkoj dosegnula najvišu razinu od 1993., Institut IFO istaknuo je još sredinom siječnja, uz upozorenje da se nova poskupljenja za potrošače i kompanije očekuju cijele 2022. U protekloj godini inflacija je dosegnula 3,1 posto.

Glavni razlog za rast cijena u svim sektorima ekonomisti pronalaze u vrlo niskoj bazi za izračun u 2020., a koja je zbog pandemije poremetila ponudu i potražnju, i velikog šoka koji je nastao prošle godine uslijed brzog oporavka potražnje, što je poremetilo opskrbne lance diljem svijeta.