UPOZORENJE HUP-a

Javnolinijskim prijevoznicima prijeti propast; ugroženo više od 7.000 radnih mjesta

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 01.02.2021 15:59
  • Objavljeno 01.02.2021 u 15:59
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u ponedjeljak su upozorili da javnolinijskim autobusnim prijevoznicima prijeti propast, čime je ugroženo više od 7.000 radnih mjesta, jer još nisu sklopljeni ugovori o javnim uslugama prijevoza

HUP je u priopćenju izvijestio da su na sjednici GSV-a HUP-ovi autobusni prijevoznici koji obavljaju javnolinijski prijevoz upozorili na neodrživost trenutnog uređenja prijevoza putnika u većem dijelu Hrvatske, s obzirom da i dalje nisu sklopljeni ugovori o javnim uslugama.

Prijevoznici su na sjednici GSV-a zatražili konkretan rok o implementaciji ugovora o javnoj usluzi.

"Bez adekvatnog uređenja javnolinijskog prijevoza putnika, prijevoznicima prijeti zatvaranje linija i propast, što će ugroziti više od sedam tisuća radnih mjesta", poručili su iz HUP-a.

Napominju kako prijevoznici implementaciju ugovora o javnoj usluzi čekaju od svibnja 2018., kada je donesen Zakonu o prijevozu o cestovnom prometu koji to propisuje.

Neprovođenjem zakona izravno se utječe na urušavanje cijelog sektora prijevoza putnika autobusima, a prijevoznicima je onemogućen pristup EU fondovima koji trebaju biti zamašnjak za cijelo gospodarstvo pa tako i za sektor prometa, upozorili su poslodavci.

Navode i kako se bez osigurane mobilnosti dodatno narušava opstanak ruralnih krajeva i potiče siromaštvo i iseljavanje. Bez kvalitetno uređenog prijevoza nema niti gospodarske niti društvene revitalizacije rubnih i ruralnih područja Hrvatske, ističe se u priopćenju.

Poslodavci upozoravaju da ukoliko ponovno izostane implementacija ugovora koju zakon definira još od 2018. godine, njihov apel vrlo lako može postati otvoreno pismo kojim će se pozvati na odgovornost za uskraćivanje prijevoza stanovnicima u ruralnim dijelovima te otkaze u prijevozničkim tvrtkama.

Predsjednik HUP- Koordinacije javnolinijskog prijevoza putnika Hrvoje Meštrovića kaže da ne prijete nikome, nego samo žele znati zašto ih se vodi prema propasti.

"Tko je taj tko koči implementaciju zakona? Isti taj će biti i odgovoran za sve negativne posljedice koje će uslijediti. Ako kroz mjesec dana ne budu zaživjeli ugovori o javnoj usluzi, bit ćemo prisiljeni krenuti u raskidanje kolektivnih ugovora i restrukturiranja koja će donijeti nažalost velik broj otkaza i poremećaj u sustavu prijevoza. Ovo obuhvaća 7.000 radnih mjesta, 50-tak autobusnih kolodvora, linije u ruralnim područjima koje pokrivaju preko 90 posto područja Hrvatske", izjavio je Meštrović.

Prijevoznici su svjesni težine trenutne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, ne žele radikalne akcije, ali trenutna neizvjesnost im ne ostavlja mnogo izbora kao niti bilo kakvu mogućnost poslovnog planiranja, zaključuje se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!