TAJNI PLAN ZA SPAS

Javne tvrtke spašavaju adriatica.net

10.11.2009 u 09:10

Bionic
Reading

Vlada je odlučila podržati adriatica.net, touroperatora u financijskim problemima, dopustivši ulazak javnim tvrtkama u vlasničku strukturu, piše Nacional

Najveći hrvatski touroperator, turistička grupacija adriatica. net ipak će biti spašena. Plan spašavanja, koji će javno biti objavljen u sljedeća dva tjedna podrazumijeva ulazak novih partnera u adriatica.net, koji će posrnulu turističku grupaciju dokapitalizirati s oko 40 milijuna eura.

Osmeročlanu skupinu budućih novih suvlasnika adriatica.neta čine: Agrokor, Jolly - projekti, Saponia, Croatia osiguranje, Adriatic Croatia International Club (ACI), Croatia Airlines, Jadrolinija i Zagrebačka banka.

Osim ulaska novih suvlasnika, spas adriatica.neta obilježava i nekoliko drugih ključnih faktora: u prvom redu to je odluka Zagrebačke banke i Raiffeisena, banaka koje su bile najveći vjerovnici adriatica.neta da odobre dokapitalizaciju i reprogramiranje dugova.

Damir Bajs

Drugi ključni korak bila je snažna potpora Vlade koja je dala odobrenje da u adriaticu.net uđu i neke tvrtke iz javnog sektora, poput Croatia osiguranja, Croatia Airlinesa, ACI-ja i Jadrolinije, što je dogovoreno na nedavnom sastanku premijerke Jadranke Kosor i ministra Damira Bajsa s predstavnicima adriatica.neta.

Treća zanimljiva činjenica, piše Nacional, je da će dosadašnji glavni akteri u adriatica.netu, tvrtke Emporion i EPH u novoj strukturi zadržati samo minorni udjel od jedan posto.

Agrokor Ivice Todorića tako bi u adriaticu.net ušao s ulogom od pet milijuna eura i to na način da bi dio svojih potraživanja prema adriatica.netu pretvorio u temeljni ulog, a razliku bi uplatio u novcu, te bi tako stekao vlasnički udjel od 13,07 posto.

Saponia i Jolly zajedno bi uložili svaki po 2,5 milijuna eura, odnosno ukupno pet milijuna eura uplatom u novcu, čime bi stekli vlasnički udjel od 13,07 posto. Slobodna Dalmacija bi, poput Agrokora, ušla s ulogom od pet milijuna eura, prvenstveno krz pretvaranje svojih potraživanja prema adriatica.netu u temeljni ulog, a razliku bi uplatila u novcu, čime bi stekla vlasnički udjel od 13,07 posto.

Domaća osiguravateljska kuća Croatia osiguranje, koja je s kreditom još prije nekoliko mjeseci pomogla poslovanju adriatica.neta, svoje bi potraživanje od pet milijuna eura pretvorila u temeljni ulog te bi također imala 13,07 posto suvlasništva.

Na sličan način u adriatica.net ušli bi i ostali novi partneri, ACI i Jadrolinija koji bi direktno uplatili po pet milijuna eura, te Zagrebačka banka koja bi dio svojih potraživanja pretvorila u temeljni ulog.

Domaća zrakoplovna kompanija Croatia Airlinesa uložila bi iznos od 2,5 milijuna eura i to unosom svoje turističke agencije Obzor putovanja i manjom razlikom u novcu, čime bi stekli 6,535 posto.

U novoj strukturi, dosadašnji suvlasnik Emporion, tvrtka Marka Vojkovića koja je dosad držala 50 posto, spala bi na samo jedan posto, a slično bi se dogodilo i s novinskim izdavačem EPH, čiji bi udio s 25 posto suvlasništva spao na samo jedan posto.