SURADNJA MVPEI I HGK

Jandroković i Vidošević grade gospodarsku diplomaciju

23.07.2010 u 13:58

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević potpisali su danas Memorandum o suradnji na području međunarodne promocije hrvatskoga gospodarstva i gospodarske diplomacije

Memorandum je jedna od mjera iz Vladina programa za gospodarski oporavak kojom se želi bolje koordinirati aktivnosti dviju institucija i smanjiti troškove, naglasio je ministar Jandroković.

MVPEI će svoje gospodarske aktivnosti kanalizirati kroz predstavništva HGK u svijetu, a tamo gdje Komora nema predstavništva zajednički će se djelovati preko novoustrojenih komercijalnih atašea, kazao je Jandroković.

Hrvatska kroz gospodarsku diplomaciju treba bolje iskoristiti svoj povoljan geoekonomski položaj, a glavni cilj treba biti privlačenje svježeg kapitala bez kojega ne može uspjeti ni program gospodarskog oporavka, istaknuo je Vidošević.

Predsjednik HGK upozorio je kako se i međunarodna promocija hrvatskoga gospodarstva treba usmjeravati prema razvoju jer Hrvatskoj u sadašnjoj situaciji treba rast BDP-a od sedam posto samo za pokrivanje troškova kamata.

Želio bih da današnja Hrvatska baštini ono najbolje od nekadašnje dubrovačke diplomacije koja je znala u ondašnjim okolnostima promovirati interese male i siromašne zemlje, rekao je Vidošević dodavši kako je potpisani Memorandum 'civilizacijski sporazum'.

Memorandumom MVPEI i HGK izražavaju spremnost za produbljenje suradnje u promociji hrvatskoga gospodarstva u inozemstvu i Hrvatskoj te jačanja gospodarske diplomacije, a u svrhu efikasnijeg korištenja hrvatskih resursa i povećanja hrvatskog izvoza i stranih ulaganja u Hrvatsku.