ANTE MARKOV

'Janaf u moje vrijeme nije radio s Fimi-medijom'

Ante Markov

Ante Markov

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

'Janaf u moje vrijeme nije radio s Fimi-medijom. Govorim samo u ime sadašnje uprave kojoj je mandat započeo 2008. godine, a za prethodnu upravu ne znam, to pitajte vlasnika', komentirao je Ante Markov, predsjednik uprave Janafa, navode o pogodovanju određenim agencijama, na današnjem predstavljanju poslovnih rezultata za 2009. godinu

Markov ne zna ništa o navodnom sastanku u Vladi iz proljeća 2007. na kojemu je tadašnji premijer Sanader sugerirao čelnicima državnih tvrtki da daju posao Fimi-mediji, o čemu je progovorio Uskokov svjedok - Damir Mihanović iz Croatia osiguranja. 'U to vrijeme sam bio u Saboru, a o navodnom izvlačenju novca iz državnih firmi pitajte DORH', kratko je odgovorio Ante Markov na pitanje tportala.

Iako je riječ o državnoj tvrtki o čijem bi poslovanju javnost trebala biti upoznata, glasnogovornica Michaela Vranješ na naše pitanje je li prijašnja uprava poslovala s Fimi-medijom odgovorila je: 'U Janafu nemamo komentara.'

Jedno od najuspješnijih državnih poduzeća i 2009. godinu zaključilo je s dobrim rezultatima. Ukupni prihodi iznosili su 464,9 milijuna kuna, što je 25 posto više nego godinu ranije, a rashodi su porasli za manje od tri posto i iznose 312 milijuna kuna. Bruto dobit iznosi 152,9 milijuna, a neto dobit dvostruko je veća nego lanjska i iznosi 119 milijuna kuna.

Prevezeno je oko sedam milijuna tona nafte, što je devet posto više nego godinu ranije, a mjereni u kunama, prihodi od transporta porasli su za skoro za trećinu, na što je utjecao rast tečaja američkog dolara.

Markov se pohvalio da Janaf ima izuzetno dobre koeficijente likvidnosti, zaduženosti i ekonomičnosti. U ovoj godini kreću s investicijama vrijednim 400 milijuna kuna, u gradnju spremnika za naftu, za što će koristiti vlastita sredstva i nadaju se da će Janaf biti uvršten u višu burzovnu kotaciju. Ipak, očekuje ih teška godina s obzirom na to da su zbog krize dugovanja korisnika za njihove usluge narasla na dvadesetak milijuna kuna.

Ante Markov stigao je na čelo Janafa kao kadar HSS-a, a u svjetlu najnovijih preispitivanja čelnih pozicija u svim javnim poduzećima, govori se da je vrlo otvoren u iskazivanju podrške premijerki Kosor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi