ČEKA SE ODLUKA VLADE

Janaf se sprema za Družbu Adria

09.02.2009 u 09:36

Bionic
Reading

U iščekivanju državne odluke o Družbi Adria Janaf će unutar postojeće cijevi Omišalj-Sisak do kraja godine omogućiti reverzibilan transport nafte kapaciteta pet milijuna tona godišnje, što je ujedno i prva faza Družbe Adria.

'Hrvatska je zainteresirana da konačno počne koristiti svoj povoljan geopolitički položaj između Rusije i kaspijske regije s jedne strane i zapada s druge strane. Družba Adria nije sigurna dok nije potpisana, ali je sigurno da ćemo je uskoro u Moskvi razmatrati', kaže Branimir Horaček, pomoćnik ministra za energetiku u Ministarstvu gospodarstva.

Sastanak rusko-hrvatskog muđuvladina povjerenstva, glavnog tijela za gospodarske odnose dviju zemalja, zakazan je za 17. i 18. veljače u Moskvi, a uz Družbu Adria bit će riječ o opskrbi plinom i naftom, piše Business.hr.

No, u iščekivanju državne odluke o Družbi Adria Janaf će unutar postojeće cijevi Omišalj-Sisak omogućiti reverzibilan transport nafte, čime bi se i riječka rafinerija mogla opskrbljivati ruskom naftom s kopna.

U Janafu kažu da će kapacitet prijenosa od Siska do Omišlja već krajem ove godine iznositi pet milijuna tona godišnje, što je ujedno i bila prva faza Družbe Adria

Družba Adria protivile su se ekološke udruge zbog zagađenja balastnih voda. U predizbornoj kampanji 2004. Družba Adria bila je važna predizborna tema, a HDZ se protivio projektu, što je kulminiralo odbacivanjem Studije utjecaja na okoliš 2005. zbog nedovoljno detaljne procjene rizika.