KRENULA ISPLATA POTICAJA

Jakovina: Hrvatska ima kvalitetan duhan

  • Autor: Vinco Gazdik
  • Zadnja izmjena 02.02.2013 10:49
  • Objavljeno 01.02.2013 u 22:12
Ministar Jakovina nakon sastanka u slatinskom Agroduhanu

Ministar Jakovina nakon sastanka u slatinskom Agroduhanu

Izvor: tportal.hr / Autor: Vinco Gazdik

'Osjetljivi sektori kao što je duhanska proizvodnja imali su neku vrstu prioriteta. Isplaćeno je 15-ak od ukupno 220 milijuna kuna i sukcesivno nastavljamo dalje. Sredstva potpore obećali smo dati odmah na početku godine kako bi se što povoljnije nabavili repromaterijali i uspješno krenulo u proljetnu sjetvu', rekao je Jakovina

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina večeras je na sjednici Savjeta za praćenje proizvodnje i prerade duhana održanoj u Slatini, o problemima u proizvodnji razgovarao s predstavnicima udruga proizvođača i oba županijska otkupljivača – slatinskog Agroduhana i virovitičkih Hrvatskih duhana.

Zaključeno je da prinosi duhana u Hrvatskoj moraju i mogu biti daleko veći, ali da bi se to postiglo, nužno je njegovo navodnjavanje i tehnološki iskorak u proizvodnji. Prošle godine suša je proizvođačima zadala velik udarac što je smanjilo prinose, a zbog sve većih cijena energenata znatan broj proizvođača završio je na rubu propasti. Predstavnici seljačkih udruga zbog toga su od ministra tražili veće poticaje, međutim, teška su vremena, rekao je ministar, novac se trošio i na ono za što nije trebalo, otplaćuju se krediti te za sada o povećanju poticaja nema govora.

'Isplata poticaja krenula je prije nekoliko dana. Osjetljivi sektori kao što je duhanska proizvodnja imali su neku vrstu prioriteta. Isplaćeno je 15-ak od ukupno 220 milijuna kuna i sukcesivno nastavljamo dalje. Sredstva potpore obećali smo dati odmah na početku godine kako bi se što povoljnije nabavili repromaterijali i uspješno krenulo u proljetnu sjetvu', rekao je Jakovina. Hrvatski duhan može biti kvalitetniji, međutim, u odnosu na ostale zemlje proizvođače u regiji, tvrdi ministar, samo sjever Italije ima bolji duhan od našeg.

Komentirajući stanje u slatinskoj tvornici za preradu duhana rekao je da njegovo restrukturiranje teče prema planu, da se radnici ne trebaju bojati za svoja radna mjesta i da će Vlada kao većinski vlasnik, kada za to dođe vrijeme, Agroduhanu pronaći strateškog partnera koji će je privatizirati i unaprijediti proizvodnju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!