otkupio sunce

Jako Andabak izlazi na Burzu i traži 70 milijuna eura

25.04.2017 u 20:19

Bionic
Reading

Prije devet godina poduzetnik i hotelijer Jako Andabak prodao je grčkom investicijskom fondu Marfin pola svojeg hotelijerskog koncerna Sunce za 95 milijuna eura. Andabak je tportalu potvrdio da je ovih dana isti udjel otkupio od Grka, i to po daleko nižoj cijeni od 43 milijuna eura

Andabak je tako ponovno postao vlasnik gotovo sto posto udjela u Suncu koje upravlja s 15 hotela Bluesun na Jadranu, ali i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Andabak je za tportal potvrdio kako nakon preuzimanja planira i dokapitalizaciju od 60 do 70 milijuna eura, koja bi se trebala provesti putem Zagrebačke burze.

'Procjene od 60 do 70 milijuna eura vrlo su grube i zasad je prerano govoriti o tome tko će biti potencijalni ulagači', rekao nam je Andabak.

Marfin, grčki investicijski fond zapao je u probleme tijekom financijske krize u toj zemlji, zbog čega je morao prodati udjele u raznim tvrtkama koje ne spadaju u temeljno poslovanje. Sama transakcija trebala bi biti zaključena do 15. lipnja.

Grci su svoj udio u koncernu Sunce pokušavali prodati već nekoliko godina jer se primarno bave ulaganjima u sektore hrane i pića, nekretnina, IT-a i trajektnog prijevoza.

U 2017. Sunce je planiralo uložiti gotovo deset milijuna eura u hotel Berulia u Brelima te 12 milijuna eura u hotel Jadran u Tučepima. Trebali bi uložiti i u Zračnu luku Brač u kojoj hoteli Zlatni rat drže nešto više od pedeset posto udjela.

Hotele Beruliju i Jadran punit će se petogodišnjim ugovorom s turoperaterima TUI i Thomas Cook. U investiciji produženja piste na zračnoj luci u Braču za oko 300 metara, na nešto malo više od 1.700 metara, očekuje se višestruko povećanje prometa i slijetanje aviona s do 150 sjedala.

U Zadvarju, iznad Brela Andabak gradi hotel za smještaj oko 300 sezonskih radnika. Hotel će imati 150 soba, prostorije za druženje i odmor, kuhinja i praonicu za rublje, a u njemu planiraju smjestiti 60 posto radnika hotela Tučepi i 40 posto radnika hotela Brela. Sve navedene investicije trebale bi uroditi godišnjim prometom nešto većim od 50 milijuna eura.