ZOV TRŽIŠTA KAPITALA

Jake hrvatske i slovenske kompanije vrbuju investitore

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 26.05.2015 12:19
  • Objavljeno 26.05.2015 u 12:19
Ivana Gažić

Ivana Gažić

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Na drugom zajedničkom Investicijskom danu Zagrebačke i Ljubljanske burze, održanom u utorak u zagrebačkom hotelu International, ulagačima se predstavilo sedam hrvatski i šest slovenskih izdavatelja

"Potaknuti uspjehom prošlogodišnjeg, prvog zajedničkog investicijskog dana, odlučili smo nastaviti ovaj modalitet suradnje. Potpuno opravdano, budući da smo ove godine imali gotovo 25 posto više zahtjeva za sastancima od strane ulagatelja, što pokazuje da ulagatelji prepoznaju potencijal slovenskog i hrvatskog tržišta kapitala. Uvjereni smo kako će ovo događanje pridonijeti daljnjem razvoju oba tržišta i rezultirati kvalitetnim investicijskim odlukama", izjavila je predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić

Navela je da na tom događanju sudjeluju 24 investicijska društva i banke, odnosno 48 analitičara i investitora koji su podnijeli ukupno 175 zahtjeva za sastancima, dok su kompanije tijekom dana održale 142 individualna i grupna sastanka.

Istaknula je pritom kako se ne nudi dovoljno investicijskih prilika te da je rješenje u privatizaciji, dok je drugi način oporavka tržišta kapitala da privatne tvrtke prepoznaju da svoje projekte mogu financirati putem burze.

"Taj proces je vrlo dugačak. Orijentacija tvrtki prema bankama još će dugo potrajati, ali proces je definitivno započeo", smatra Gažić.

Andrej Šketa, predsjednik Uprave Ljubljanske burze, naglasio je kako je zajednički investicijski dan od iznimne važnosti, te kako povećano zanimanje ulagatelja dokazuje da su oba tržišta atraktivna i zanimljiva, pogotovo kad se predstavljaju zajedno.


"Velik interes također je jasan signal svim ostalim kompanijama u regiji da mogu računati na potporu i suradnju novih ulagatelja u svojim poslovnim planovima", kazao je Šketa, dodavši kako Europa uviđa da samo financiranje kreditima nije dovoljno.

"Europa će u idućim godinama poticati prikupljanje kapitala na tržištu, a osim toga tu su i mala i srednja poduzeća koja trebaju pristup kapitalu", rekao je Šketa.

Predstavljajući Ljubljansku burzu, Sašo Stanovnik iz Alto Investa rekao je uz ostalo da su prošle godine profiti slovenskih kompanija rasli, ali su ipak bili nešto ispod procjena analitičara. Naglasio je kako slovenska burza nudi jedan od najboljih dividendnih prinosa na svijetu od 4,5 posto.

S druge strane, Krešo Vugrinčić analitičar Intercapitala, predstavljajući Zagrebačku burzu, istaknuo je kako su valuacije hrvatskih kompanija i dalje atraktivne u usporedbi sa razvijenim tržištima.

Na investicijskom danu sudjelovale su slovenske kompanije Gorenje, Krka, Petrol, Luka Koper, Pozavarovalnica Sava i Zavarovalnica Triglav, a od hrvatskih Atlantic Grupa, Granolio, HT, Ledo, Podravka, Tankerska Next Generation i Valamar Riviera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!