NA OBOSTRANU KORIST

Jadroplov i 3. maj raskinuli ugovore za gradnju brodova

11.12.2015 u 16:34

Bionic
Reading

Splitski brodar Jadroplov i riječko Brodogradilište 3. maj, koje je u sastavu Uljanik grupe, sporazumno su raskinuli ugovore za gradnju dva broda za rasuti teret, a još su ranije raskinuli ugovore za još dva takva broda, potvrđeno je u petak iz Uljanik grupe

Jadroplov je danas putem Zagrebačke burze izvijestio da su 7. prosinca, sukladno međusobnom dogovoru između 3. maj Brodogradilišta iz Rijeke i Jadroplova, raskinuti potpisani ugovori o granji brodova.
I iz Uljanik grupe su, na upit Hine, istaknuli da je ugovor raskinut sukladno interesu obiju strana, a kao razlog navode sadašnje stanje tržišta, koje se znatno razlikuje od vremena potpisivanja ugovora.

'Vozarina takvog tipa broda nije na razini koja bi zadovoljila brodara, a i samo brodogradilište ima posve popunjenu knjigu narudžbi složenijim brodovima, koji su trajno strateško opredjeljenje Uljanik grupe', ističu iz Uljanika, napominjući kako Uljanik Grupa i Jadroplov i nadalje prate tržište radi budućih modela moguće suradnje.

Ugovore za gradnju četiri broda za prijevoz rasutog tereta (bulk-carriera) predstavnici 3. maja i Jadroplova potpisali su potkraj 2013. u Splitu, a bili su planirani brodovi nosivosti po 37.000 tona, duljine 183 i širine 30 metara, s rokom isporuke do kraja 2017. Krajem prošle godine ti su ugovori promijenjeni i prema tomu su se trebala graditi dva broda plus jedan opcionalno.