PROGRAM HAMAG INVESTA

Jači poticaji za ulaganje u turizam i prerađivačku industriju

11.03.2013 u 14:11

Bionic
Reading

'HAMAG invest je u prva dva mjeseca ove godine izdao jamstava gotovo kao u cijeloj prošloj godini', naglasio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, predstavljajući novi jamstveni program 'Investicijom do uspjeha' i izmjene postojećih jamstvenih programa

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije, koja izdaje jamstva za poduzetničke projekte, krenula je vrlo ambiciozno ove godine. U prva dva mjeseca odobrila je 102 jamstva što je 264 posto više nego lani u istom razdoblju čime je potaknuto 363 milijuna kuna investicija.

Uz povećanje jamstava, agencija namjerava podići i razinu transparentnosti. Tako će od 1. travnja na web stranicama javnosti biti dostupni svi podaci o izdanim jamstvima i njihovim korisnicima.

Osjetnom povećanju jamstava pridonijele su izmjene koje je Vlada usvojila prije dva tjedna, vezane uz povećanje najvišeg iznosa i postotka jamstva. Uvođenjem novog jamstvenog programa 'Investicijom do uspjeha' najviši iznos jamstva povećan je s 10 milijuna kuna na 18 milijuna kuna. 'To znači da HAMAG sada može sudjelovati u investicijskim projektima vrijednima do 180 milijuna kuna', pojasnio je Maras.

Novi jamstveni program namijenjen je ulaganjima u turizam i prerađivačku industriju. 'Odlučili smo pružiti snažniju podršku sektorima koji trebaju najviše doprinijeti izlasku iz krize, naglasio je predsjednik Uprave Hamag Investa Darko Liović. Prema njegovim riječima, banke su najviše interesa iskazale za kreditiranje ulaganja u male obiteljske hotele i bazene.


Značajna novost je i povećanje jamstva u jamstvenom programu 'Inovacije' sa 50% na 75%. Dodatno je olakšano financiranje IT i inovativnih rješenja tako što su plaće inženjera koji rade na razvoju inovacija odsada kategorizirane kao investicija u dugotrajnu imovinu, a ne kao trošak poslovanja kao dosada.

U programu 'Činidbena jamstva' povećan je iznos jamstava sa 7,5 milijuna kuna na devet milijuna kuna te je produljeno vrijeme važenja po pojedinim vrstama izdanih jamstava. Također, snižena je cijena izdanog jamstva s jedan posto vrijednosti jamstva na 0,25 posto vrijednosti za stat-up tvrtke, te tvrtke s udjelom izvoza većim od 30% u ukupnim prihodima.