tko je u pravu?

Ruski mediji tvrde da je Hrvatska u srpnju povećala izvoz u Rusiju za gotovo 60 posto: Evo što kažu hrvatski podaci

31.10.2022 u 18:19

Bionic
Reading

Šest zemalja Europske unije povećalo je u srpnju izvoz robe u Rusiju na godišnjoj razini. Istovremeno je uvoz ruske robe porastao u 16 država EU. Pokazuje to analiza ruske RIA Novosti na temelju podataka ruskih nacionalnih statističkih agencija

U srpnju je izvoz iz Hrvatske u Rusiju iznosio 18,4 milijuna eura, a iz Slovenije 98 milijuna eura, što je 59 posto, odnosno 56 posto više nego lani. Što se ostalih zemalja EU tiče, izvoz iz Estonije u Rusiju povećan je za 16 posto, Bugarsku za deset posto, Austriju za pet posto i Latviju za jedan posto, tvrdi se u analizi RIA Novosti.

Ostale zemlje EU smanjile su obujam izvoza u Rusiju, a Cipar je gotovo potpuno obustavio isporuke za 99 posto. Slijede Luksemburg sa 82 posto, Francuska 76 posto, Švedska 75 posto i Češka 70 posto.

U istom razdoblju povećan je uvoz ruske robe u 16 zemalja europskog bloka. Slovenija je uvoz povećala šest puta, Cipar 3,4 puta, Češka 3,1 puta, Grčka tri puta više, a Italija 2,2 puta.

Među ostalim članicama EU koje su povećale uvoz iz Rusije su Austrija za 12 posto, Belgija za 89 posto, Bugarska za 95 posto, Mađarska za 77 posto, Njemačka za deset posto, Španjolska za 68 posto, Luksemburg za 16 posto, Nizozemska za 15 posto, Rumunjska za devet posto, a slijede Hrvatska s dva posto i Slovačka s 21 posto.

Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) za prvih sedam mjeseci 2022. godine, ukupna robna razmjene između Hrvatske i Rusije iznosila je 470 milijuna dolara, što je pad od sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) pak navode da je u isto vrijeme hrvatski izvoz prema Rusiji je pao za 22 posto i iznosio je 93,3 milijuna dolara. Hrvatska je prema najnovijim podacima u Rusiju u ovoj godini među ostalim najviše izvozila lijekove, pripravke za brijanje i osobnu higijenu, izmjenjivače topline, kalupe za staklo.

Luka Rijeka Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

'S obzirom na obujam sankcija koje je uvela EU prema Ruskoj Federaciji, a koje se odnose na velik broj roba ranije zastupljenih u hrvatskom izvozu prema Rusiji, najveće gubitke u svom poslovanju imaju hrvatske tvrtke čiji je izvoz bio najviše zastupljen u robnoj razmjeni između Hrvatske i Rusije. To su tvrtke iz sektora farmaceutike, strojogradnje, brodogradnje, metalne i auto industrije', kažu iz HGK-a.

Uvoz iz Rusije u Hrvatsku porastao je za 18 posto s vrijednosti od 376,8 milijuna dolara, prema DZS-ovim podacima. Struktura uvoza iz Rusije iz prosinca 2021. pak pokazuje da smo najviše uvozili naftna ulja i ulja, prirodni plin, aluminij u sirovim oblicima, naftne plinove i ostale ugljikovodike te kameni ugljen, brikete i slična kruta goriva.

Usto, podsjetimo, kad je EU usvojio šest paket sankcija protiv Rusije, Hrvatska je dobila izuzeće da može uvoziti iz Rusije vakuumsko plinsko ulje za potrebe riječke rafinerije do kraja 2023. godine, u slučaju da ne nađe alternativu uvozu iz Rusije.