ZAŠTO HOLY ZANIMA ACI?

'Iza prodaje državnih tvrtki uvijek postoje igre'

Bionic
Reading

'ACI nitko neće dobiti ni po babi ni po stričevima', dio je odgovora premijera Zorana Milanovića na pitanje saborske zastupnice Mirele Holy o tome je li točno da Vlada pregovara s turskim ulagačem o prodaji većinskog udjela u ovoj državnoj tvrtki. Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić još je dodao da se ACI ne prodaje, već dokapitalizira

Na naše pitanje zbog čega je interesira sudbina ACI-ja, Holy je rekla da je poslala upit Vladi nakon što su joj se javili ljudi koji su godinama radili u našoj najvećoj nautičkoj grupaciji.

'Neki su od njih utemeljitelji ACI-ja i oni su me informirali o privatizaciji i interesu turskih ulagača. Osobno sam protiv prodaje ACI-ja, već bi se za ovu tvrtku trebao naći strateški partner. Općenito ne podržavam prodaju državnih tvrtki samo da bi se pokrpala proračunska rupa', rekla je Holy, a komentirajući istu temu za Večernji list ustvrdila je da u pozadini prodaje državnih tvrtki uvijek postoje igre.

Odgovore Milanovića i Hajdaša Dončića na njezino pitanje nije željela komentirati jer čeka da joj službeni odgovor iz Banskih dvora dođe na zastupnički stol.

Kao mogući novi vlasnici ACI-ja dosad su se spominjali Adris i turska Dogus grupa

Turci već imaju tri marine u Hrvatskoj, a u ACI-ju trenutno drže 10,6 posto. Od Dragutina Biondića, bivšeg vlasnika Centar banke, kupili su luksuzni hotel Villa Dubrovnik dok u Šibeniku grade hotelski resort. Dosad su u Hrvatsku uložili oko 200 milijuna eura.

Prema pisanju Večernjeg lista, Vladin plan za ACI predviđa da država zadrži 25 posto plus jednu dionicu, mirovinski fondovi podržali bi dokapitalizaciju manjinskim dijelom, a strateški partner tvrtkom bi upravljao.

S druge strane čuju se tvrdnje da nikakav oblik promjene vlasničke strukture nije moguć barem još dvije godine jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

ACI je prošlu godinu završio s 205 milijuna kuna prihoda i tri milijuna kuna dobiti. Upravlja s 21 marinom i ima 394 zaposlena.