ZAPOŠLJAVANJE NEZAPOSLENIH

'Iz socijalnih EU fondova možemo povući 70 milijuna eura'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.05.2012 23:10
  • Objavljeno 22.05.2012 u 23:03
Europska unija euro euri eurozona

Europska unija euro euri eurozona

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Konferencija "Rad i socijalna politika Hrvatske u kontekstu Europske unije" organizirana je radi bolje pripreme Hrvatske za skoro kandidiranje projekata za socijalne i kohezijske fondove EU iz kojih bi se moglo povući do 70 milijuna eura, rečeno je na otvaranju dvodnevne konferencije.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić istaknula je da će nam se nakon ulaska u EU otvoriti fondovi sa izdašnijim sredstvima pa trebamo na vrijeme pripremiti projekte za to.

Iz socijalnih i kohezijskih fondova može se povući 70 milijuna eura za zapošljavanje nezaposlenih osoba koji su već godinama na burzi rada, kao i za projekte za suzbijanje siromaštva, socijalne isključivosti i sl., rekla je Opačić.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ocijenio je to početkom "novog puta Hrvatske" na kojem će se morati obnoviti poslovni moral, kako poslodavaca tako i radnika.

Poslovni moral poslodavca podrazumijeva uvažavanje radnika kao subjekta i dijela vlastite tvrtke, što uključuje obvezu uredne isplate plaća i plaćanja doprinosa i poreza.

Poslovni moral radnika znači da radnik ispunjava svoje zadatke i shvaća uspjeh tvrtke u kojoj radi kao svoj osobni uspjeh, a ne samo uspjeh poslodavca, kaže Mrsić.

Predstavnik Europske komisije Zoltan Kazatsay napomenuo je da Hrvatske mora izgraditi dobro funkcionirajući sustav i strukture za povlačenje sredstava EU, posebice za tržište rada koje može dobiti znatna sredstva namijenjena svim sudionica - od poduzetnika do posloprimaca i svih posrednika u procesu zapošljavanja.

Konferencija ima za cilj predstaviti cjelokupni proces pretpristupnih aktivnosti na području zapošljavanja i socijalnog uključivanja. Također se želi utvrditi napredak u provedbi Zajedničkog memoranduma o socijalnom uključivanju Hrvatske (JIM) i Zajedničkog memoranduma o prioritetima politike zapošljavanja Hrvatske (JAP) od početka njihovih procesa, te njihov utjecaj i promjene koje su se dogodile u hrvatskom sustavu socijalne sigurnosti.

Na konferenciji će se također sagledati politika zapošljavanja i socijalna politika Hrvatske u kontekstu primjene i buduće provedbe strategije Europa 2020.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi