tvrtka Splendor tekstil

Iz Sesveta dolaze maske koje zaustavljaju koronu u 99 posto slučajeva: Naš je proizvod neusporediv s bilo čime što se sada može naći na tržištu

21.10.2020 u 11:34

Bionic
Reading

Domaća tvrtka Splendor tekstil, nakon što se u lipnju prva u Hrvatskoj odvažila na serijsku proizvodnju kirurških maski, sada je proizvela novi inovativni proizvod - četveroslojnu masku s 99-postotnom antibakterijskom i 99-postotnom antivirusnom zaštitom.

Ova obiteljska tvrtka, piše Jutarnji list, ima pogone u Klanjcu i Sesvetama, a zapošljava više od 50 ljudi. Inače se bavi proizvodnjom Gore-tex odjeće, specijalne funkcionalne profesionalne odjeće. U Sesvetama rade isključivo maske i mjesečno ih tamo proizvedu četiri milijuna.

Njihova nova maska temelji se na inovativnoj nanotehnologiji. Ima sličnosti s klasičnom medicinskom maskom, ali joj nano sloj daje dodatnu zaštitu od virusa. U vrijeme pandemije virusa covida-19 izuzetno je važna upravo takva zaštita.

"Sad smo suočeni s virusom, a medicinska ili bilo kakva druga maska pruža samo bakterijsku filtraciju. Budući da je inovativnost temelj funkcioniranja naše tvrtke, i sad radimo u tom smjeru."

Naime, medicinske maske su isključivo antibakterijske i za njihovu certifikaciju norma ne predviđa ispitivanje na viruse, nego isključivo na bakterije. Čak i medicinska maska najvišeg standarda stupnja 2R, uz to što ima više od 98 posto bakterijsku filtraciju i zaštitu od prskanja tekućina, nema zaštitu od virusa. To ih je ponukalo na razvoj maske koja bi, uz antibakterijsku, pružila i antivirusnu zaštitu.

"Naš je proizvod neusporediv s bilo čime što se sada može naći na tržištu. Koristimo posebne filterske materijale. Inače je u svim medicinskim maskama polipropilen, a ovdje je on u kombinaciji s inovativnom nanotehnologijom. Ne koriste se metali, nego polimer. Zato je ova maska i cijenom prihvatljivija i konkurentna na globalnom tržištu.

Polimer se ne razgrađuje i ne ulazi respiratorno u tijelo, potpuno je stabilan, kemijski inertan i iznimno izdržljiv na visoke i niske temperature i UV zrake te potpuno neškodljiv za zdravlje", objasnila je Suzana Perčić, voditeljica razvoja u Splendor tekstilu.

  • +5
Putnici nose maske u javnom prijevozu u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

"Važno je napomenuti kako je bitno da maska štiti, ali je jednako važno i da ne šteti", naglasila je.

Nova maska prošla je sva europska laboratorijska ispitivanja, a i od relevantnih domaćih laboratorija dobili su vrlo dobre povratne informacije.

Nova četveroslojna maska Splendor tekstila može se nositi i 24 sata, a ako se nakon upotrebe spremi na higijenski prihvatljiv način, i dulje. Naravno, kod skidanja i stavljanja maske važno je biti pažljiv i imati potpuno čiste ruke.

Budući da je proizvodnja počela tek prije tjedan dana, maske se još ne mogu naći na tržištu, ali se mogu naručiti kod njih direktno.

Pakiraju se u kartonske kutijice od 50 komada, odvojene u plastične vrećice po pet komada da se mogu koristiti na praktičan i higijenski siguran način.

Tvrtka već 20 godina na tržištu nudi radno-zaštitnu opremu najviše kategorije tako da im certifikati i laboratorijska ispitivanja nisu ništa novo. Samo su sad uveli nove proizvode prilagođene trenutačnim potrebama u koronakrizi.

"Izvjesno je da nas čeka teška jesen što se tiče pandemije. Nadamo se da će naša nova maska s visokim stupnjem antivirusne filtracije pridonijeti zaštiti", zaključuju u tvrtki.