POZITIVNO POSLOVANJE

Iz Hrvatske pošte u dvije godine otišlo 2.000 ljudi

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.12.2010 16:56
  • Objavljeno 23.12.2010 u 16:49
pošta

pošta

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević / CROPIX

Hrvatska pošta će 2010. završiti sa 72 milijuna kuna operativne dobiti, izvijestili su iz te tvrtke navodeći kako je to nastavak pozitivnog poslovanja nacionalnog poštanskog operatora koji je u 2009. ostvario 158,7 milijuna kuna operativne dobiti

Na konačan neto rezultat tada je negativno utjecalo prošlogodišnje poslovanje Hrvatske poštanske banke (HPB) koja je bila u 40,6 posto vlasništvu Hrvatske pošte.

S obzirom da je i HPB u 2010. ostvario pozitivnu promjenu u poslovanju za očekivati je da se pozitivan rezultat poslovanja Hrvatske pošte dodatno poveća, navodi se u priopćenju.

Napominju i kako Hrvatska pošta, iako u državnom vlasništvu, nije korisnik državnog proračuna, a njeno pozitivno poslovanje u posljednje dvije godine rezultat je pokrenutog procesa restrukturiranja.

Tako je Hrvatska pošta prekinula negativan trend poslovanja te je nakon dugogodišnjih poslovnih gubitaka, a koji su se kretali od 72,5 milijuna kuna operativnog gubitka u 2006. do 75,4 milijuna kuna operativnog gubitka u 2007., počela poslovati pozitivno.

Ističe se kako je Hrvatska pošta danas visoko likvidna tvrtka koja sve svoje obveze plaća u ugovorenim rokovima te nema dugovanja bilo koje vrste.

Podsjećaju i kako su u protekle dvije godine slijedom prvog dijela procesa restrukturiranja smanjili ukupan broj djelatnika za gotovo 2.000

Uvođenjem divizijske organizacije prema uzoru na moderne svjetske i europske poštanske operatore Hrvatska pošta je jedino javno poduzeće koje je odustalo od administrativnog ustroja koje prati županijsku podjelu.

Učinjenim promjenama osim smanjenja troška plaća Hrvatska pošta je smanjila i administraciju, a 1.710 djelatnika je iz administracije prebačeno u operativni dio poslovanja

Hrvatska pošta je u protekle dvije godine učinila važne promjene bez kojih danas ne bi mogla tako sigurno čekati siječanj 2013. i potpunu liberalizaciju tržišta, istaknuo je predsjednik Uprave Robert Jukić napominjući kako budućnost Hrvatske pošte prvenstveno ovisi o kontinuitetu započetih procesa te o njihovoj realizaciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!