SJEDNICA VLADE

Isti porez na strane i domaće cigarete

10.03.2009 u 14:28

Bionic
Reading

Kako bi ispunila jedan od uvjeta za otvaranje poglavlja 16. - Porezi, Vlada je na sjednici u utorak donijela odluku o izjednačavanju poreznog opterećenja na domaće i strane cigarete.

Tako će već od 1. lipnja ove godine biti uvedena ista specifična stopa posebnog poreza na sve cigarete u iznosu od 180 kuna za 1000 komada odnosno 3,6 kuna po paketu cigareta i to uz zadržavanje proporcionalnog posebnog poreza 30 posto od maloprodajne cijene cigareta, prenosi Business.hr.

'Europska komisija je našu podjelu u oporezivanju cigareta na 3 skupine A, B i C ocjenila neprihvatljivom jer time, po njihovom miišljenju i po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju diskriminiramo strane proizvođače cigareta', istaknuo je ministar financija Ivan Šuker. Hrvatska je nedavno već bila promijenila Zakon o posebnom porezu na duhanske prizvode, ali je morala na popravni ispit. Neizravno je to potvrdio i ministar financija.

'Komisija je pozdravila spremnost hrvatske da neutralizira razlike u poreznom tretmanu među skupinama u koje su razvrstane cigarete u Hrvatskoj, ali traži da se što prije postigne jednakost poreznog tretmana', stoji u obrazloženju novih zakonskih izmjene.

Osim lipanjskog udara na džepove pušača, od 1. sječnja 2010. čeka ih još jedan. Tada će, naime, specifični posebni porez za 1000 komada cigareta porasti sa 180 na 225 kuna.