PRIVATIZACIJA NEMOGUĆA

IPK Osijek i Kandit međusobno si duguju, a Uljara blokirana

30.09.2010 u 17:58

Bionic
Reading

Vlasnički udjeli IPK Osijeka u Tvornici ulja Čepin blokirani su zbog duga prema tvrtki od koje ova državna kompanija traži više od dvostrukog iznosa tog istog duga. Tvornica stočne hrane Osječanka (TSH) u vlasništvu šećerane Kandit Premijer početkom godine pokrenula je ovrhu nad vlasničkim udjelima u Uljari, jer joj IPK Osijek duguje oko 50 milijuna kuna. No IPK Osijek od Kandita godinama traži isplatu 128 milijuna kuna i ne može to naplatiti

Direktor IPK Drago Pleš priznaje postojanje oba duga. 'Mi želimo platiti dugovanja TSH-u, ali isto tako naplatiti naše potraživanje', kaže Pleš, šef IPK od 2006. godine.

Radi se o tri duga iz 2005. koji su posljedica prijašnje povezanosti dviju tvrtki, jer je Kandit privatiziran kao dio velikog prijeratnog IPK Osijeka. Dio se odnosi na novčani zajam, dio je prodana imovina za koju IPK nije primio novac, a dio su obaveze Kandita prema Ministarstvu financija koje je IPK preuzeo.

Taj dug također je na sudu, ali Pleš predlaže da se međusobna dugovanja riješe dogovorom. 'Ovrhom naših vlasničkih udjela u Uljari Čepin blokira se privatizacija. Umjesto toga mi predlažemo kompenzaciju', ustvrdio je Pleš.

Početak privatizacije traže i radnici, ali i vlasništvo. 'U pretvorbu početkom 90-ih nije uvršten dio imovine IPK na tada okupiranom području. Tražimo da se pri ovoj privatizaciji ta imovina pretvori u dionice Uljare koje će biti u vlasništvu radnika', stav je regionalnog povjerenika sindikata PPDIV-a Šime Oreškovića.

Tvornica ulja Čepin posljednja je tvrtka iz sustava IPK Osijeka, koju država planira privatizirati. Prije 90-ih u toj kompaniji radilo je preko 17 tisuća ljudi, a uspješno je poslovalo 37 tvrtki koje su sada privatizirane.

Čepinska uljara za sljedeću godinu ugovorila je preradu 35 tisuća tona uljarica za Agrokor i 15 do 20 tisuća tona uljarica za Žito, a to je više nego lani kada je do jeseni prerađeno 40 tisuća tona suncokreta i uljane repice.