IDE NOVI NATJEČAJ

Investitorima previsoka cijena koju država traži za Imperial

13.10.2014 u 11:22

Bionic
Reading

Za kupnju većinskog državnog udjela u hotelskoj tvrtki Imperial s otoka Raba nije stigla nijedna obvezujuća ponuda te će se za tu prodaju pripremiti novi natječaj

To je danas objavila tvrtka Imperial na Zagrebačkoj burzi prenoseći objavu s web stranica Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji je provodio natječaj za prodaju 318.423 dionica Imperiala ukupne nominalne vrijednosti 127,3 milijuna kuna, što čini 50,08 posto temeljnog kapitala te jedne od najvećih kvarnerskih hotelskih tvrtki.

Rok za obvezujuće ponude istekao je, kako navode iz CERP-a, 10. listopada, a iako je otkupljena jedna ponudbena dokumentacija nije stigla nijedna ponuda te će CERP nakon detaljne analize tog natječaja i uvjeta pripremiti novi natječaja.

Kao i u slučaju hotelskih tvrtki Maestral i Plat, za koje također u drugom ili obvezujućem krugu ove jeseni nije stigla nijedna ponuda unatoč velikom broju potencijalno zainteresiranih investitora koji su poslali pisma namjere, tako i sada za Imperial iz CERP-a objašnjavaju odnosno pretpostavljaju da su tržišno procijenjena cijena dioničkog paketa Imperiala i ostali uvjeti natječaja bili iznad definiranih očekivanja investitora.

Za Imperial je u prvom neobvezujućem krugu, završenom krajem ožujka, stiglo 10 pisama interesa, pri čemu se nikad službeno nisu iznosila imena, a sve njih je CERP pismenim putem pozvao da podnesu obvezujuće ponude, na što se oni prema propozicijama natječaja nisu bili dužni odazvati.

Tijekom trajanja obvezujućeg kruga turistički stručnjaci su neslužbeno procjenjivali da će za razliku od Maestrala i Plata za Imperial ipak biti pokoja obvezujuća ponuda, a s obzirom da ih nema i taj je natječaj neuspješno završen te se kreće u novi, i baš kao i za druge dvije hotelske tvrtke prvo će se (vjerojatno) ići na traženja pisma interesa, a potom i obvezujuće ponude.

Početno traženu cijenu za državni dionički paket u Imperialu od 249,1 milijun kuna mnogi su, kao i u slučaju tih cijena za Maestral i Plat, ocjenjivali previsokom, kao i druge uvjete (primjerice za Imperial se tražilo i minimalnih 200 milijuna kuna ulaganja iz vlastitih sredstava u roku od najviše tri godine u tvrtku), a jesu li ti uvjeti bili presudni ili ne za investitore ne može se doznati ni iz jedne institucije.

Iz CERP-a podsjećaju da je početna cijena definirana sukladno zakonu i uredbi i temeljem procjene ovlaštenog investicijskog savjetnika kao i da su uvjeti usuglašeni sa nadležnim ministarstvom.